Plant-e wint Duurzame Innovator Pitch 2013

Plant-e is dit jaar de winnaar geworden van de Duurzame Innovator Pitch 2013 van Dutch Green Building Council (DGBC). Met dit innovatieve product kan elektriciteit worden opgewekt uit levende planten. Nanda Schrama en Marjolein Helder van Plant-e ontvingen vandaag bij de stand van ABN AMRO op de PROVADA een cheque van 5.000 euro uit handen van jurylid Dietmar Werner. “Het bijzondere van Plant-e is dat het een duurzame oplossing is uit de natuur die op grote schaal en over de hele wereld toegepast kan worden”, aldus de jury.

De winnaar: Plant-e
Winnares Marjolein Helder van Plant-e toonde zich erg content met de prijs: “Duurzaamheid in de vastgoedsector staat wat ons betreft nog in de kinderschoenen. De jury heeft visie en lef getoond door voor Plant-e te kiezen.” Plant-e is een duurzame innovatie die elektriciteit produceert met levende planten zonder dat deze geoogst hoeven te worden. Plant-e kan als technologie worden toegepast als groen elektriciteitsdak of elektriciteitsmuur. Plant-e is ontwikkeld aan de universiteit van Wageningen. Er loopt al een pilot met dit product op het dak van het NIOO (Nederlands Ecologisch Instituut). Verwacht wordt dat de techniek 10 tot 25 kWh per vierkante meter per jaar kan produceren. Meer informatie: http://www.plant-e.com.

Van links naar rechts: Nanda Schrama en Marjolein Helder. FOTO: Rob Severijnen.

De Duurzame Innovator Pitch 2013
Het is alweer de vijfde editie van de Duurzame Innovator Pitch. Met deze competitie wil initiatiefnemer Dutch Green Building Council jonge organisaties aanmoedigen om op een innovatieve wijze een bijdrage te leveren aan de verduurzaming in Nederland. In totaal ontving DGBC meer dan dertig inzendingen. De jury, bestaande uit ervaren vakmensen, selecteerde zes genomineerden die hun innovatie tijdens de PROVADA mochten presenteren. Naast de winnaar stelden dus nog vijf andere organisaties hun product voor.

De genomineerden:
SolarSwing Reflect Inside
De SolarSwing Reflect Inside is een transparante binnenzonwering. Deze weert alleen fel, direct zonlicht, terwijl zacht, diffuus zonlicht volledig doorgelaten wordt. Dit zorgt voor een beter visueel comfort in kantoor. En kunstlicht kan vaker uitblijven. Daarnaast kan in de zomer energie voor koeling worden bespaard doordat het materiaal geen warmte absorbeert maar terugkaatst. Meer informatie: http://www.solarswing.nl.

Sola
Sola is een applicatie voor de iPhone en helpt gebruikers een inschatting te maken of zonnepanelen in hun geval interessant zijn. De applicatie biedt informatie over de mogelijkheden van zonne-energie en allerlei subsidie-informatie. En door de iPhone op het dak te leggen, kan Sola aan de hand van de hoek en de richting van het dak een eerste berekening maken van de besparing. Meer informatie: http://www.solidlinks.nl/ios/sola.

Monavisa
Monavisa is een webbased monitoringstool die de prestaties van gebouwinstallaties en energieregistratiesystemen in de gaten houdt en afwijkingen direct meldt. Beheerders en onderhoudsbedrijven kunnen zo de prestaties van installaties door middel van een cockpit in één oogopslag beoordelen. Monavisa wordt al in zo’n 50 gebouwen toegepast. Meer informatie: http://www.monavisa.info.

Solar Bell
Omdat Nederland naar schatting zes miljoen sluipverbruikende deurbellen telt, ontwikkelde DeVention een deurbel die werkt op zonne-energie. De Solar Bell is een deurbel met een geïntegreerd zonnepaneeltje. De energie die daarmee wordt opgewekt, kan de bel laten rinkelen. De bel is eenvoudig te monteren op het merendeel van de Nederlandse huizen. Naar schatting levert de Solar Bell per huishouden een jaarlijkse energiebesparing op van 7 euro. Meer informatie: http://www.devention.nl.

NobelWood
Met NobelWood introduceert het bedrijf Foreco een alternatief voor het duurdere tropische hardhout. Voor NobelWood wordt zacht dennenhout gebruikt, dat veel sneller aangroeit dan tropisch hardhout. Dit hout wordt door en door geïmpregneerd met in water oplosbare biopolymeren, afkomstig van de afvalbiomassa van rietsuikerstengels. Hierdoor krijgt het hout de eigenschappen van de duurdere hardhoutsoorten. NobelWood heeft een natuurlijke uitstraling, een lange levensduur en kan gebruikt worden in allerlei toepassingen. Meer informatie: http://www.foreco.nl.

De jury
De jury bestond dit jaar uit:
• Annemijn Fokkelman, Sector Banker Bouw & Infra, ABN AMRO N.V.
• Dietmar Werner, Directeur VolkerWessels Vastgoed
• Guus Berkhout, Fund Manager Triodos Vastgoedfonds
• Hans Korbee, Programma-adviseur, Agentschap NL
• Meiny Prins, Algemeen Directeur Priva en zakenvrouw van het jaar 2009
• Rene Savelsberg, Managing Director and CEO, Chrysalix SET (juryvoorzitter)
• Rob van Hattum, Inhoudelijk Directeur Science Center NEMO/ Nationaal Centrum voor Wetenschap en Technologie en eindredacteur Wetenschap VPRO
• Wietse Walinga, Directeur Kennisplatform Duurzaam Gebouwd

Gerelateerd

Uitreiking BREEAM Awards 2024

5 Nederlandse winnaars bij uitreiking BREEAM Awards 2024

Modulaire update BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen

Eerste modulaire update BREEAM-NL in consultatie

VastgoedNeutraal adviseert beleggers over verduurzaming. ‘Wij willen voor verhuurders én huurders een win-winsituatie creëren’

VastgoedNeutraal adviseert beleggers over verduurzaming. ‘Wij willen voor verhuurders én huurders een win-winsituatie creëren’