ORGA Architect Moderne circulaire architectuur

Circulair bouwen is in juni het thema van toonaangevend architectuurmagazine De Architect en ze interviewden Daan voor het cover artikel.

Als een van de voortrekkers van de ontwikkeling richting een circulaire economie wilde De Architect graag weten hoe Daan aankijkt tegen de huidige van duurzaam bouwen in Nederland. In het artikel  vertelt hij uitgebreid over het verrassend hoge rendement van biofilische architectuur, het deels tekortschieten van de huidige duurzaamheidslabels en het horizontaal organiseren van bouwprojecten.

Duurzaam wooncomplex met 15 woningen

ORGA won onlangs de architectenselectie van Arneco, een collectief van groen denkende particuliere opdrachtgevers.

Het Arneco CPO project bestaat uit 15 huishoudens die een prachtig kavel ten zuiden van Arnhem hebben aangekocht. Rond een 100 jaar oude boerderij, die deels zal worden getransformeerd, zal een duurzaam wooncomplex verrijzen. Het ensemble van gebouwen bestaat uit een voorhuis (foto) met daarachter drie grote schuren omgeven door tuinen met monumentale bomen. De eerste schetsontwerpen zijn inmiddels gepresenteerd aan de opdrachtgevers.

Daan in TU Delft Walk of fame

Op de campus van Delftse universiteit kregen Daan en de andere Alumni van het Jaar onlangs ieder een tegel op een speciale plek in het Mekelpark.

De Alumnus van het Jaar prijs wordt ieder jaar uitgereikt aan een oud-student die een bijzondere bron van inspiratie vormt voor de ingenieurs van de toekomst. Daan won deze verkiezing in 2014 dus kreeg ook hij een plek in de Alumnus Walk of Fame van de bekende technische universiteit.

'Of je wil of niet'

RVO Nederland vroeg ORGA om te vertellen over de voordelen van het biobased bouwen in een promotiefilm.

'Biobased bouwen wordt standaard binnen 1 of 2 decennia dus je zal mee moeten, of je wil of niet.' Dat stelt Daan in deze promo over de grote waarde van natuurlijke materialen voor de toekomst. Het filmpje werd gemaakt in opdracht van het platform Biobased Economy, een initiatief van het Ministerie van Economische Zaken. Naast Daan komt ook Patrick Schreven van ORGA bouw aan het woord.

Sociale duurzaamheid

In zijn vaste blog bij Bouwkennis belicht Daan de menselijke kant van duurzaam bouwen. 

In zijn vorige Bouwkennis blog wees hij al de grote waarde van gezonde gebouwen voor de productiviteit van werknemers. Dit keer bespreekt hij het groeiende belang van sociale duurzaamheid in het licht van ontwikkelingen als bottom-up initiatieven en de deeleconomie. De mens zelf staat steeds meer centraal en bedrijven zullen deze sociale verantwoordelijkheid steeds meer op moeten pakken.

Lees het volledige blog

Bezoek ORGA architect.nl voor meer informatie.

Gerelateerd

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. 'Sturen op werkelijk energiegebruik' gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'