Nieuwe DGBC-partner stelt zich voor: La Gro Geelkerken Advocaten

La Gro Geelkerken Advocaten is sterk georiënteerd op vastgoed en gespecialiseerd in thema’s als data, innovatie en duurzaamheid. Het advocatenkantoor vormt naar eigen zeggen als een soort klavertje vier tussen agrariërs, overheden, woningcoöperaties en bouwbedrijven.

Sinds kort is La Gro Geelkerken Advocaten partner van DGBC. Aanstichter is managing director Laurens Meijer: “Voorheen werkte ik bij DLA Piper, ook DGBC-partner. Toen ik overstapte naar La Gro Geelkerken Advocaten wilde ik het partnerschap meenemen. Samen met mijn collega’s Niek en Arjen heb ik de handschoen opgepakt.” Niek Hoogwout, advocaat bouw- en aanbestedingsrecht, motiveert: “We maken ons zorgen over de opwarming van de aarde en natuurgebieden die verloren gaan. We voelen de urgentie en willen onze expertise inzetten voor een duurzamere maatschappij. We helpen om verduurzaming te versnellen door ruimte in de wet te vinden, regelgeving uit te leggen en duurzame mogelijkheden inzichtelijk te maken.”

Duurzaam wonen

Als juristen komen Meijer en Hoogwout op allerlei manieren in aanraking met duurzaam bouwen en de energietransitie. Hoogwout schetst een voorbeeld: “Vanuit de gemeente en de Rotterdamse industrie was er een plan voor restwarmte in een warmterotonde. Er moest een grote pijpleiding komen via Alphen aan den Rijn naar Leiden om woningen te verwarmen. Een gigantische kostenpost met allerlei juridische consequenties. We kijken dan of er efficiëntere manieren zijn om aan energieregelgeving te voldoen.” Bereid je voor op wat er gebeurt in je omgeving, adviseert Hoogwout.

Het advocatenkantoor houdt zich ook bezig met duurzaam wonen. “De overheid verlangt dat mensen hun woning verduurzamen, maar heeft daar weinig beleid op gemaakt en subsidie is lang niet altijd beschikbaar. Wat gebeurt er met een wijk die van het gas af moet? En wat kun je als particulier doen als je niet genoeg geld hebt voor zonnepanelen, bijvoorbeeld? Ook woningcorporaties lopen tegen problemen aan, bijvoorbeeld hoe huurders omgaan met duurzame voorzieningen. We adviseren over hoe ze zulke zaken vastleggen in het huurcontract”, licht Hoogwout toe. Binnen de overheid helpen de juristen om verschillende belangen bij elkaar te brengen. “In Leiden is de monumentregelgeving strikt, maar maakten partijen zich ook hard voor hernieuwbare energie. Na aanpassing van de beleidsregels voor zonne-energie was er opeens een explosie aan zonnepanelen in een monumentale woonwijk”, vertelt Hoogwout enthousiast.

Op weg naar Parijs

Zo ook bij Hoogwout thuis: binnen drie weken lag het dak vol zonnepanelen. De warmtepomp en zonneboiler volgen later dit jaar. “Ons jaren dertig huis levert meer energie op dan het verbruikt.  We hebben 75 procent minder gas verbruikt dan vorig jaar. Daarnaast reis ik vaak met de trein, fiets en ik wandel veel. Mijn benzineauto laat ik liever staan, die maakt volgend jaar plaats voor een elektrisch exemplaar”, zegt Hoogwout. 

Het wagenpark van het advocatenkantoor verduurzaamt ook. “Als we voertuigen vervangen, kiezen we alleen nog voor elektrische auto’s”, vertelt Meijer. “We denken goed na over wat we wel en niet doen. Onze dossiers zijn bijna allemaal digitaal, we scheiden ons afval, en maken gebruik van ledlampen en groene stroom. Verder proberen we onze vliegbewegingen te beperken. Bijvoorbeeld door de trein te pakken naar Londen of Parijs”, vervolgt Meijer.

De organisatie is op weg naar Paris Proof, maar heeft het commitment nog niet ondertekend. “Onze ambitie is om in 2050 energieneutraal te zijn”, stelt Hoogwout. Om daar te komen zien beiden veel kansen voor duurzamere huisvesting. “Sinds de fusie hebben we meerdere vestingen, maar we streven ernaar om vanuit één kantoor te werken. Hoe dat nieuwe kantoor er precies uit gaan zien, is nog niet bekend. Meijer: “Het is nog toekomstmuziek, maar ik droom van een klimaatneutraal pand dat makkelijker bereikbaar is met het openbaar vervoer en volledig is afgestemd op onze ruimtebehoefte.”

Gerelateerd

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'

Intentieverklaring markeert een samenwerking tussen 14 vooraanstaande ketenpartners uit de ontwerp-, techniek- en bouwsector, gericht op de praktijktoets Milieuprestatie Gebouwen (MPG).

Unieke samenwerking tussen ketenpartners voor Praktijktoets MPG

Adviesbureau De Groene Jongens adviseert bedrijven en gebouweigenaren bij hun verduurzamingsprocessen.

Duurzaamheid als hoogste doel: adviesbureau De Groene Jongens wil altijd meer impact maken