Nieuw concept met houten betaalbare woningen

Houten betaalbare woningen die meebuigen met de toekomst, dat is in het kort de omschrijving van The Urban Woods. Deze hightech hubs zijn duurzaam en modulair. Bewoners betalen geen huur, maar krijgen een flexibel woonabonnement en dat is nieuw. “Woningnood, klimaat, eenzaamheid, flexwerkers: de huizenmarkt vráágt om rigoureuze verandering,” aldus initiatiefnemer Sebastian Monteban.

In Delft verrijst de eerste vestiging. Het is met tien verdiepingen het hoogste gebouw in Nederland van puur hout, zonder betonnen kern. Het bouwen ervan stoot nauwelijks stikstof uit en gaat in rap tempo. Oplevering is binnen een jaar. De indeling is modulair en circulair; altijd aan te passen en her te gebruiken. De woningen zijn in groen verpakt, energieneutraal, natuurinclusief en klimaatadaptief.

Nieuwe generatie ondernemers

Het concept komt voort uit een samenwerking tussen architecten, creatieven, biologen en techneuten. Monteban, die zijn strepen verdiende in de digitale wereld, start het project met een investering van ruim tien miljoen euro: “Ik geloof in duurzame woningen voor iedereen. En in snelheid. De huidige crisis is te urgent. Ik kon het niet langer aanzien. Met tech is nog zo veel te verbeteren in de huizenmarkt.” Medeoprichter Tim Vermeend van Urban Climate Architects voegt toe: “Wij zien dit als een platform voor een eindeloos mooie toekomst. Hopelijk blijven we niet lang uniek, maar trekken we de hele sector mee.”

Duurzaam by design

De gebouwen zijn duurzaam by design: bewoners kunnen bijna niet anders dan duurzaam leven, terwijl ze toch luxe voelen. Het speciaal ontwikkelde WoodsApp toont bewoners precies wanneer ze samen méer opwekken dan ze gebruiken. Zodat ze exact dàn bijvoorbeeld de vaatwasser aanzetten en het milieu minimaal belasten. Ook zien ze live hun eigen gebruik en verbeterkansen. En dankzij moderne technieken wordt gebruik automatisch geoptimaliseerd of – zoals het water – hergebruikt.

Lees het hele bericht op de website van The Urban Woods

SDG's

Logo voor Duurzame steden en gemeenschappenDuurzame steden en gemeenschappen

Gerelateerd

Maarten Markus is manager duurzaamheid bij gebiedsontwikkelaar AM. We zetten in op het minimaliseren van de CO₂-uitstoot van gebouwen enerzijds en een positieve impact van het gebied anderzijds.

‘Door energieneutraal en biobased te bouwen kunnen we veranderen naar een klimaatpositieve sector’

Vastgoedorganisatie is een belangrijke speler op de Europese markt. Nienke Jacobs van de Nederlandse tak Dream Advisors aan het woord.

Maak kennis met onze nieuwe partner Dream Advisors

Marktpartijen met een WEii-licentie kunnen nu een een gecertificeerde WEii-score afgeven voor gebouwen.

WEii-certificering: hoe werkt dit?