Duurzame keuzes architecten doorslaggevend in het ontwerpproces

Het ontwerp van een gebouw speelt een cruciale rol in de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Architecten kunnen aan het begin van een bouwtraject keuzes maken die zorgen voor minder CO₂-uitstoot. Om ze daarbij te helpen heeft Dutch Green Building Council (DGBC) de whitepaper CO₂-neutraal en circulair ontwerpen geschreven.

Direct naar download

Bij het ontwerp van een gebouw staan architecten voor bijna oneindig veel keuzes: functionele, esthetische en technische keuzes bijvoorbeeld. Het belang van duurzame keuzes wordt steeds groter, omdat de uitstoot van broeikasgassen ook in de gebouwde omgeving drastisch omlaag moet.

Materiaal en losmaakbaarheid

Duurzame ontwerpkeuzes kunnen materiaalkeuzes zijn, maar ook keuzes om te werken met losmaakbare elementen. Ook de bestemming van een gebouw, nu en later, kan invloed hebben op keuzes. Zo gaat een flexibel, aanpasbaar gebouw langer mee, omdat het in de toekomst voor andere doeleinden kan worden ingezet.

Hulp bij duurzame ontwerpkeuzes

Om ontwerpers bij hun duurzame ontwerpkeuzes te helpen heeft DGBC de whitepaper CO₂-neutraal en circulair ontwerpen gemaakt. De vier belangrijkste thema’s die hierin aan bod komen, zijn:

  • Ontwerpen met een CO₂-budget
  • Rekenen aan CO₂-emissies
  • Shearing layers of change: ontwerpoplossingen per S-laag (bijv. perceel, draagconstructie, gevel, installaties en afwerking)
  • Toepassen van duurzame materialen (hergebruik en biobased)

Inspireren en transitie versnellen

Er zijn natuurlijk al praktijkvoorbeelden van duurzame ontwerpprincipes, maar op grote schaal worden ze nog maar weinig toegepast. Wel is er een groeiende interesse voor circulaire strategieën en is men zich meer bewust van materiaalgebonden emissies. Het verzamelen en delen van data en kennis over deze onderwerpen is de komende jaren dus van groot belang. We willen meer ontwerpers en architecten meenemen in de materialentransitie. Deze publicatie is bedoeld om ontwerpers en architecten te inspireren, elkaar uit te dagen en uiteindelijk de transitie te versnellen.

Whitepaper CO₂-neutraal en circulair ontwerpen downloaden


Gerelateerd

DuurzaamheidsCertificering: ‘Je hoeft niet meteen een 10 te halen’

DuurzaamheidsCertificering: ‘Je hoeft niet meteen een 10 te halen’

Met voornamelijk gebruikte materialen hebben Popma ter Steege Architecten (PTSA) en Vink Bouw een voormalig defensiegebouw omgevormd tot een hoogwaardig Rijkskantoor

Architectenbureau PTSA ontwerpt 'kantoor vol afval' voor Rijksvastgoedbedrijf

De whitepaper over EU Taxonomie is vernieuwd. Deze herziene uitgave neemt je mee in het hoe, wat en waarom van de EU Taxonomie.

Hoe, wat en waarom over EU Taxonomie