EPBD IV - Energy Performance of Buildings Directive IV

De Energy Performance of Buildings Directive IV, ook wel EPBD IV genoemd, is een Europese richtlijn voor de energieprestatie van gebouwen.

De Energy Performance of Buildings Directive IV zal veel impact hebben op de energieprestaties van gebouwen. In Nederland is een energielabel C of hoger voor kantoren verplicht sinds 1 januari 2023. Met de EPBD IV komt er een soortgelijke eis voor alle andere gebouwen. Gebouwen met een slecht energielabel worden verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen.

Komende jaren moet de Europese richtlijn voor de energieprestatie van gebouwen naar Nederlandse wetgeving worden vertaald. Alle lidstaten hebben na het bereiken van overeenstemming achttien tot vierentwintig maanden voor de invoering ervan. Belangrijke onderdelen in de EPBD IV zijn:

  • Strengere nieuwbouweis (van BENG naar ENG)
  • De minimumeisen voor bestaande gebouwen waarmee de slechtst presenterende gebouwen worden uitgefaseerd
  • Het renovatiepaspoort
  • Datadeling

Zie voor meer informatie over de EPBD IV en wat dit betekent voor de verschillende sectoren de DGBC-publicatie Overzicht van EU-beleid voor de Nederlandse bouw- en vastgoedsector.

Gerelateerd

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. 'Sturen op werkelijk energiegebruik' gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'