WTC Amsterdam door Martin Hogeboom
Gepubliceerd: 30 april 2025
Leestijd: 5 minuten
Partner: Unica Groep B.V.

Unica: ‘Wij kunnen organisaties écht helpen bij terugdringen uitstoot’ 

Unica is opnieuw partner van de Dutch Green Building Council. Nadat het eerder al jaren actief partner was, heeft de samenwerking in 2025 een mooi vervolg gekregen. Volgens de nieuwe CEO Jilko Andringa is dit een logische ontwikkeling: “De ambities van DGBC en het streven naar een duurzaam gebouwde omgeving sluiten voor 100 procent aan op de maatschappelijke trends die wij signaleren.” 

Andringa is geboren en getogen in Friesland en staat sinds eind 2024 aan het roer bij Unica. Daarvoor was hij zeven jaar lang CEO bij Brunel. Unica richt zich al meer dan 90 jaar op technische dienstverlening rondom gebouwen. Het was de combinatie van techniek en de passie voor ondernemerschap die hem over de streep trok om de overstap te maken. “Unica heeft geweldige ambities en begeeft zich in een markt die volop in beweging is. De kans om terug te keren naar de techniek – een branche waarin ik ooit mijn carrière begon – met een bedrijf dat zo’n sterke groeiambitie heeft, was voor mij enorm aantrekkelijk.” 

Veelzijdige technische expertise 

De organisatie richt zich op de techniek in bouwprojecten, het technisch onderhouden en beheren van gebouwen en het bieden van specialistische technische oplossingen, zoals brandbeveiliging, toegangscontrole en het inrichten van datacenters. “Je vindt onze expertise in kantoren, ziekenhuizen en industriële gebouwen; eigenlijk in alles, maar minder vaak in woningen”, legt Andringa uit. Unica speelt een brede rol bij het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Hij noemt Unica Energy Solutions en Unica Building Intelligence als twee belangrijke aanjagers. Met Unica Energy Solutions biedt Unica slimme energieoplossingen en helpt het bedrijven bij het optimaliseren van hun energieverbruik. “Door met slimme installaties inzicht te geven in wat er in een gebouw gebeurt, kan de energiebehoefte worden geoptimaliseerd”, vertelt hij enthousiast.

Jilko Andringa

Met Unica Building Intelligence zorgen we ervoor dat we de techniek in gebouwen zo optimaal mogelijk inzetten, waarbij we gegevens verzamelen en deze gebruiken om de voetafdruk van een gebouw te optimaliseren. Door data te analyseren, kunnen we advies geven over hoe we installaties kunnen verbeteren en de energie-efficiëntie kunnen verhogen.

Integrale oplossingen 

Unica zet haar expertise niet alleen in voor de verduurzaming van gebouwen, maar begeleidt klanten ook actief in dit proces. “De integrale oplossing die wij bieden, maakt het voor onze klanten makkelijker om duurzame keuzes te maken. Wij kunnen niet alleen adviseren, maar ook de daadwerkelijke uitvoering doen”, aldus Andringa. “Of het nu gaat om het verbeteren van bestaande installaties of het implementeren van nieuwe technologieën, wij helpen onze klanten echt om een substantiële bijdrage te leveren aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving.” 

Duurzaamheid als speerpunt 

De hernieuwde samenwerking met DGBC past naadloos binnen de visie van Unica. Andringa is ervan overtuigd dat duurzaamheid niet langer een optie is, maar een noodzaak. “Als je weet dat 38% van de uitstoot in Nederland afkomstig is van gebouwen, dan hebben wij met Unica een unieke positie om daar iets aan te doen. Wij beheren duizenden gebouwen, en daarmee zitten we echt vooraan in de discussie over hoe we de uitstoot kunnen verminderen, gebouwen toekomstbestendig kunnen maken, en hoe we kunnen voldoen aan de steeds strengere wetgeving.” Een mooi voorbeeld van het toekomstbestendig maken van gebouwen is de Delftse Poort in Rotterdam. Dit was bij de voltooiing van het gebouw in 1992 een van de grootste kantoorpanden in Nederland. Door de verouderde installaties te vervangen en de luchtbehandelingssystemen te vernieuwen, heeft Unica de uitstoot van het gebouw fors verminderd. Andringa: “Dat het gebouw ook nog van de hand van een Friese architect komt, maakt het voor mij extra speciaal.” Een ander project waar hij bevlogen over spreekt, is het World Trade Center (WTC) in Amsterdam. Daar heeft Unica een enorme verduurzamingsslag gemaakt door middel van WKO-systemen en het gebruik van klimaatplafonds, wat heeft bijgedragen aan de bijna energie-neutrale status van het gebouw. 

Met Unica Building Intelligence zorgen we ervoor dat we de techniek in gebouwen zo optimaal mogelijk inzetten, waarbij we gegevens verzamelen en deze gebruiken om de voetafdruk van een gebouw te optimaliseren. Door data te analyseren, kunnen we advies geven over hoe we installaties kunnen verbeteren en de energie-efficiëntie kunnen verhogen.

Samenwerking met DGBC 

Hij verwacht dat de hernieuwde samenwerking met DGBC kan helpen bij een uitdaging waar meer organisaties tegenaan lopen. “Er is zo’n grote hoeveelheid initiatieven, certificaten en meetsystemen, dat het soms lastig is om te weten welke weg we moeten volgen. Wat ons helpt, is als deze initiatieven samenkomen en er meer duidelijkheid komt over wat we willen bereiken, hoe we het willen bereiken en hoe we het meten”, legt Andringa uit. “DGBC kan een belangrijke rol spelen in het stroomlijnen van deze initiatieven.” Een andere uitdaging die hij ziet, is de samenwerking bij grote energievraagstukken. Hij hoopt dat organisaties vaker samen duurzame oplossingen implementeren, bijvoorbeeld op bedrijventerreinen waar grote energievraagstukken spelen. “Op die locaties zien we dat bedrijven worstelen met netcongestie en de kosten van duurzame oplossingen. Maar als bedrijven op een bedrijventerrein samenwerken, kunnen we efficiënter en kosteneffectiever oplossingen bieden, bijvoorbeeld het gebruik van WKO-systemen of gezamenlijke energieopslag”, zegt hij. “Als bedrijven zich organiseren, kunnen we veel grotere stappen maken dan wanneer ze dat allemaal individueel proberen. Ook andere partners van DGBC kunnen hierin een rol spelen en samen met ons en onze klanten optrekken.”