Kantoor TwynstraGudde
Gepubliceerd: 24 april 2025
Leestijd: 4 minuten
Partner: TwynstraGudde Huisvesting, Vastgoed en Facility Management B.V.

TwynstraGudde: ‘Door strategische begeleiding toekomstbestendige gebouwen realiseren’ 

Begin dit jaar voegde TwynstraGudde zich bij de achterban van Dutch Green Building Council (DGBC). Het organisatieadviesbureau, met 400 medewerkers, speelt een belangrijke rol in het ondersteunen van transities, waarbij duurzaamheid vaak onderwerp van gesprek is. Marieke Sijm, senior adviseur duurzaam vastgoed, werkt inmiddels zo’n 2 jaar bij TwynstraGudde. Ze praat ons bij over de ambitieuze doelen van de organisatie en de samenwerking met DGBC. 

“TwynstraGudde is een groot bedrijf en actief in veel verschillende sectoren,” vertelt Sijm bij de start van het gesprek. “De tak waar ik werkzaam ben, richt zich op strategisch vastgoedadvies. Hierbij adviseren we onder meer over verduurzaming, maar soms begeleiden we projecten ook van begin tot eind. We houden ons niet alleen bezig met het vastgoed zelf, maar ook met facility management en huisvesting. Het is een organisatie met veel expertise, en die delen we graag.” 

Sijm heeft een achtergrond in de architectuur en werkte eerder bij Paul de Ruiter Architects. Uiteindelijk besloot ze de overstap te maken naar de advieskant. “Als architect ben je gek genoeg soms pas aan het einde van een traject optimaal betrokken, met name bij duurzaamheid- en circulariteitsvraagstukken. Ik wilde bedrijven beter kunnen begeleiden bij de keuzes die ze moeten maken om hun doelen te behalen.” Zodoende vervolgde ze haar carrière bij TwynstraGudde. 

We willen het goede voorbeeld geven 

Klimaatneutraal in 2030 

De rol van TwynstraGudde binnen transities uit zich vaak in de strategische begeleiding van opdrachtgevers. “Veel van onze opdrachtgevers worstelen met de grote vragen: ‘Wat moeten we nu doen om in 2030 en 2050 de juiste stappen te zetten op het gebied van duurzaamheid?’”, merkt Sijm op. “Wij helpen hen deze transities in kaart te brengen, bijvoorbeeld door middel van routekaarten of het opstellen van portefeuillesturing.” 

Niet alleen voor andere bedrijven probeert TwynstraGudde het juiste te doen. Zo heeft het als doel dat de eigen organisatie in 2030 klimaatneutraal is. “We hebben onze CO2-prestatieladder op niveau 5 staan en zijn ook bezig met de B Corp-certificering. We willen hiermee niet alleen onszelf, maar ook andere organisaties laten zien dat het mogelijk is om duurzaamheid op een hoger niveau te brengen,” aldus Sijm. “Daarbij willen we ook een inclusieve organisatie zijn die niet alleen op het gebied van duurzaamheid actief is, maar ook sociaal-maatschappelijke impact maakt,” zegt ze. “Dat we het goede voorbeeld geven, is belangrijk voor ons.” 

Lovenswaardige projecten 

In de slechts 2 jaar bij TwynstraGudde heeft ze van dichtbij gezien hoeveel impact het bedrijf maakt, waarbij het vaak verder gaat dan het realiseren van duurzame gebouwen. “We werken veel aan maatschappelijke doelstellingen. Een mooi voorbeeld is de Refugee Talent Hub, waarin we verbinding zoeken met vluchtelingen om hen kansen te geven op de arbeidsmarkt.” 

Een ander project waar ze met veel bevlogenheid over spreekt, is dat met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). “Het klinkt misschien gek, maar het COA is momenteel een van de grootste vastgoedinvesteerders van Nederland. Wij helpen hen daar regelmatig bij. Zo zetten we nu onze tanden in de herontwikkeling van een project in Wageningen, waar we rekening moeten houden met een Natura 2000-gebied. Dit brengt allerlei uitdagingen met zich mee, maar het is juist die integrale aanpak die het bijzonder maakt. Duurzaamheid en sociale vraagstukken gaan hier hand in hand met elkaar. Wij proberen, net als DGBC, bij te dragen aan toekomstbestendige oplossingen.” 

Samen met DGBC kunnen we structureel werken aan het verduurzamen van de vastgoedsector

Kennisdeling 

De samenwerking met DGBC komt voort uit de ambitie om kennis te delen en samen met anderen te onderzoeken hoe duurzaamheid kan worden geïntegreerd met andere grote opgaven bij de opdrachtgevers van TwynstraGudde. “Hierbij kun je denken aan het opvoeren van de woningbouwproductie of het niveau aan maatschappelijke voorzieningen op peil houden bij gemeenten.”  

Ook de meetmethodieken zijn een goede voedingsbodem voor een structurele samenwerking met DGBC. Sijm: “Wij passen bijvoorbeeld de WEii-methodiek toe in onze adviespraktijk. Deze methodiek helpt organisaties om hun vastgoedstrategie op lange termijn vorm te geven.” Het is volgens haar een logische stap om een partnerschap aan te gaan met DGBC. “Zo kunnen we structureel werken aan het verduurzamen van de vastgoedsector.”