Laatst bewerkt: 7 mei 2025
Gepubliceerd: 8 mei 2025
Leestijd: 5 minuten
Partner: Stebru

Stebru: ‘Als iedereen meedoet kunnen we echte veranderingen doorvoeren’

Het in 2005 opgerichte familiebedrijf Stebru profileert zich als bouw- en ontwikkelbedrijf, met complexe binnenstedelijke woningbouwprojecten als core business. Recent zette het bedrijf de stap om partner te worden van Dutch Green Building Council (DGBC). Dennis Franken, duurzaamheidsadviseur bij Stebru sinds 2021, legt uit waarom deze keuze zo goed past bij de ambities van het bedrijf: “We wilden ons aansluiten bij een organisatie die niet alleen up-to-date is, maar ook goed contact heeft met zowel de markt als de politiek.”

Duurzaamheid is volgens Franken sinds een aantal jaar integraal onderdeel van de strategie van Stebru. “Het was altijd al aanwezig, maar er heeft een verschuiving plaatsgevonden van operationele initiatieven naar strategische duurzaamheid, zoals de Paris Proof doelstellingen.”

Uitdagingen in scope 3 en materiaalgebonden emissies

Stebru heeft zichzelf ambitieuze duurzaamheidsdoelen gesteld, waaronder een 100% CO2-neutrale bedrijfsvoering op scope 1 en 2 in 2030. “We zijn begonnen met het berekenen van de CO₂-footprint van ons bedrijf, om de uitstoot van de eigen bedrijfsvoering inzichtelijk te maken. Dit was een eerste stap richting bewustwording en verdere verduurzaming van de bedrijfsvoering: het wagenpark verduurzamen en het stroomgebruik op bouwplaatsen reduceren.”

De grootste uitdaging zit in de scope 3-uitstoot en materiaal-gebonden emissies 

Dennis Franken zit buiten voor een boom en naast tekst 'Stebru'

“De grootste uitdaging zit in de scope 3-uitstoot en materiaalgebonden emissies. Dat is voor ons nog nieuw terrein,” vervolgt Franken. Het rekenprotocol Paris Proof Materiaalgebonden van DGBC ziet hij hierbij als een praktisch handvat. Ook de Handreiking EU Taxonomie biedt zowel hemzelf als de ontwikkelaars een handige toelichting.

“In de ideale wereld zou de politiek dat wat DGBC vaststelt of ontwikkelt meenemen in landelijke standaarden. In veel andere landen in Europa gebeurt dat al. Vervang bijvoorbeeld de MilieuPrestatie Gebouwen (MPG) door CO₂ op te nemen in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Neem WEii-scores mee in wet- en regelgeving. Maak naast de Nationale MilieuDatabase (NMD) ook een CO₂-database”, somt Franken de mogelijkheden op.

Ambitieuze doelen om CO2-uitstoot te verminderen 

Bij het ontwikkelen van projecten stuurt Stebru steeds meer op materialen in de beginfase, ziet Franken “We verkennen duurzame materialen, kijken wat haalbaar is en stellen ambitieuze doelen om CO₂-uitstoot te verminderen. Mijn rol is om de ontwikkelaars continu te toetsen aan de ambities en mee te kijken hoe het beter kan. Om te sturen op lage materiaalimpact, vragen we al in een vroege fase MPG-berekeningen op. Gedurende het proces verwisselden we materialen en namen we deze optimalisaties mee in nieuwe berekeningen.” 

Het eerste houtbouwproject van Stebru is een project van 3 appartemeten van maximaal 5 verdiepingen. Het ontwerp was in eerste instantie niet op hout bedacht, maar op beton, wat leidde tot een belangrijke les voor Franken: “Dit project, wat momenteel in de laatste ontwerpfase zit, had efficiënter gekund, maar juist daarom maken we dit leerproces door. Deze ervaring leert ons dat we al in de vroegste fase van een project duurzame keuzes moeten maken. We moeten van begin af aan zorgen voor een lage materiaalimpact. Wil je bouwen met hout? Zorg dan dat houtbouw vanaf het eerste initiatief het uitgangspunt is, zodat je daarmee kunt optimaliseren.”

Kennis delen werkt verbindend

Franken benadrukt dat niet alleen duurzaamheid, maar ook het delen van geleerde lessen en kennis de sector kan verbinden. “We delen graag onze ervaringen op het gebied van verduurzaming, zowel de successen als de uitdagingen. Het heeft geen zin om het wiel uit te vinden en dat voor onszelf te houden. Pas als iedereen meegaat, wordt het de standaard.”

De keuze voor het partnerschap met DGBC kwam volgens Franken voort uit de zoektocht naar een brede, gestructureerde samenwerking. “Het is bijna een dagtaak om deel te nemen aan alle bestaande initiatieven. Gelukkig brengt DGBC als organisatie met de meest actuele kennis alles samen.”

Bijdragen aan echte veranderingen

Voor het verder verduurzamen van de bouwsector is het volgens Franken nu belangrijk dat alle ketenpartners de verantwoordelijkheid voelen en daadwerkelijk actie ondernemen. “Het maakt niet uit of je vooroploopt, als je maar bijdraagt aan de verandering,” zegt hij.

Het is belangrijk om bewustwording te creëren. Intern én bij onze ketenpartners.

Dit besef geldt ook binnen het bedrijf. “We nemen alle collega’s mee in de verduurzaming. De manier waarop je die focus overbrengt maakt daarbij het verschil,” legt Franken uit. Stebru’s focus op duurzaamheid strekt verder dan de eigen bedrijfsvoering. “We hebben bijvoorbeeld een palletretourservice opgezet. Dat is misschien een klein onderdeel van de grote opgave in de bouwketen die er ligt, maar het is belangrijk om bewustwording te creëren. Intern én bij onze ketenpartners,” benadrukt Franken. “Ook faciliteren we hiermee dat onze leveranciers straks compliant zijn met wet- en regelgeving.”

Het partnerschap met DGBC is dus niet alleen een stap in de richting van meer kennis en verbinding, maar ook een manier voor Stebru om zich in te zetten voor de bredere verduurzaming van de bouwsector. Franken is er vast van overtuigd: “Het belangrijkste is dat iedereen meedoet. Pas dan kunnen we echte veranderingen doorvoeren in de bouw.”