

Als allround, innovatief, logistiek dienstverlener in Noord-Nederland heeft Oldenburger|Fritom zich de afgelopen jaren op meerdere fronten onderscheiden. Niet alleen op het gebied van logistieke dienstverlening, maar juist ook in de manier waarop duurzaamheid structureel is verankerd in de bedrijfsvoering. Tijdens een gesprek met CEO René Dale en projectmanager en mt-lid Albert Medendorp wordt duidelijk dat de duurzame koers geen bijzaak is, maar een bewuste, strategische keuze.
De ambitie om een voortrekkersrol te spelen begon bij Oldenburger|Fritom in 2017, het jaar waarin het bedrijf zijn 100-jarig bestaan vierde. In dat jaar zette de directie een duidelijke stip op de horizon: men wilde een nieuw distributiecentrum realiseren dat echt onderscheidend zou zijn – geen standaardgebouw zoals andere bedrijven dat ook hebben. Duurzaamheid moest daarbij het uitgangspunt zijn. Die ambitie leidde uiteindelijk tot de oplevering van een distributiecentrum met kantoren in 2019 met een BREEAM Outstanding-certificering, de hoogst haalbare score. Het project bleek een intensief leerproces voor zowel Oldenburger|Fritom als de betrokken bouwpartners. Met een score van 97,3 procent werd een uitzonderlijk resultaat behaald.
De eerste positieve ervaring met BREEAM was aanleiding om de lat structureel hoog te leggen bij vervolgfases. “Vanaf dat moment hebben we besloten: alles wat we bouwen of renoveren op het gebied van vastgoed, baseren we op BREEAM-normen. En we gaan altijd voor het hoogst haalbare,” legt Dale uit.
In 2024 werd gestart met fase 2: een nieuwe logistieke hal zonder kantoorruimte. “Een compacte bouwperiode,” zegt Albert Medendorp. In januari begonnen de gesprekken en in mei ging de eerste paal de grond in. Begin 2025 was het gebouw operationeel. Ook hier werd opnieuw gestreefd naar een BREEAM Outstanding-certificering. De officiële oplevering vond plaats in april 2025 en op dit moment is de certificering in afronding. “We verwachten tussen de 94 en 96 procent uit te komen volgens de nieuwste BREEAM-norm,” aldus Medendorp. “Een hoge score, zeker gezien de strengere eisen ten opzichte van eerdere jaren.”
We gaan altijd voor het hoogst haalbare
Misschien wel het meest veelzeggend over de duurzame ambitie van Oldenburger|Fritom is fase 3: de herontwikkeling van een bestaande hal uit de jaren negentig. Medendorp: “Dat is voor ons het meest waardevolle project. Een bestaand gebouw transformeren naar een niveau dat voldoet aan de nieuwste BREEAM In-Use-normen vergt veel tijd, kennis en betrokkenheid.”
Aan vrijwel alles is gedacht: het volledig gasloos maken van het gebouw, de toepassing van zonnepanelen, systemen voor lekdetectie en lekpreventie, en tal van andere verduurzamingsmaatregelen. “We wilden het niet op een minimale score laten aankomen. Het doel was nadrukkelijk om ook met bestaande bouw te laten zien wat er mogelijk is. Niet alleen voor het certificaat, maar als uiting van wie we willen zijn als organisatie.”
Wat opvalt, is hoe breed de duurzaamheidsambitie binnen Oldenburger|Fritom wordt gedragen. “Het is geen project van alleen de directie of een duurzaamheidsteam,” zegt Dale. “Iedereen binnen de organisatie heeft ermee te maken. Van de kwaliteitsmanager tot de collega’s op de werkvloer – BREEAM is onderdeel van ons dagelijks werk geworden.” Die brede betrokkenheid draagt bij aan het succes.
“Duurzaamheid is voor ons niet alleen een morele keuze,” vervolgt hij. “Het helpt ons ook in de positionering richting klanten. Steeds meer opdrachtgevers zoeken partners die duurzaamheid serieus nemen. In die zin is het ook een strategisch marketinginstrument. We investeren significant meer in duurzame gebouwen dan in traditionele logistieke vastgoedontwikkeling, maar het loont.”
Naast duurzaamheid staat ook goed werkgeverschap centraal binnen de organisatie. Oldenburger|Fritom kent opvallend veel lange dienstverbanden. Sommige medewerkers werken er al veertig jaar. Dale: “Dat heeft te maken met hoe we met mensen omgaan. We investeren continu in hun ontwikkeling, vitaliteit en werkplezier.” Er is veel aandacht voor scholing, begeleiding en persoonlijke groei. Medendorp vult aan: “We hebben bijvoorbeeld een bedrijfsfitnessprogramma, stimuleren deelname aan opleidingen en organiseren regelmatig evaluatiemomenten. We willen een werkgever zijn waar mensen niet alleen blijven, maar zich ook blijven ontwikkelen (continuous improvement).” Volgens Dale is dat essentieel, zeker in een krappe arbeidsmarkt. “De mensen maken het verschil. Je kunt nog zulke duurzame gebouwen hebben, maar zonder betrokken en goed opgeleide collega’s kom je nergens.”
Sinds kort is Oldenburger|Fritom partner van Dutch Green Building Council. Een bewuste keuze, volgens Medendorp. “Als logistiek dienstverlener zijn we een relatief unieke speler binnen het partnernetwerk van DGBC. Juist daarom zien we veel toegevoegde waarde in het netwerk, de kennisdeling en de trainingen. We hopen zo onze voorsprong op het gebied van duurzaam bouwen verder te ontwikkelen.” Ook Dale ziet duidelijke voordelen: “We willen leren van andere organisaties en tegelijkertijd onze eigen kennis en ervaring delen. DGBC biedt daarvoor een uitstekend platform. En eerlijk is eerlijk: als ondernemer wil je ook zichtbaar zijn in een netwerk dat duurzaamheid als speerpunt heeft.”
Sinds zomer 2024 huist mediaconcern DPG Media in een nieuw pand: Mediavaert Amsterdam. Het gebouw dat werd ontwikkeld door Being, is een van de grootste hybride houten kantoorgebouwen van Europa. Het werd begin 2024 opgeleverd en biedt naast veel kantoorruimte ook een tweelaagse parkeergarage, diverse ruimtes voor bijeenkomsten, maar ook radiostudio’s, restaurants en sportfaciliteiten. Mediavaert […]
Bekijk dit project