Page 90 - Bidbook
P. 90

 JORIS DEUR
Architect, partner
ADAM SMIT
Architect, partner
ZZDP Architecten ontwierp het eerste BREEAM-NL Excellent hotel in Nederland. Deze case study werd uitgebreid beschreven in tijdschrift Stedenbouw: Niets minder dan het eerste hotel in Nederland dat aan de hoge eisen van het BREEAM-NL Excellent certificaat voldoet.
Dat is de ambitie bij het Motel One-hotel, dat sinds januari 2014 in aanbouw is op de Kop Zuidas, tegenover de hoofdingang van de RAI. Het is ook de eerste vestiging van deze Duitse keten van budget-designhotels in Nederland.
Toonaangevende architectuur
Het hotel met zijn negen verdiepingen en 320 kamers is
een ontwikkeling van COD (Cradle of Development). Deze ontwikkelaar uit Amsterdam wist in 2011 de door de gemeente Amsterdam uitgeschreven tender te winnen. “Daarbij waren drie aspecten van belang”, memoreert Gert-Wim Bos, die
de dagelijkse leiding heeft bij COD. “Het moest gaan om toonaangevende architectuur, om een vernieuwende hoteloperator, die iets kon toevoegen aan de Amsterdamse hotelmarkt en er moest worden voldaan aan de hoogst mogelijke duurzaamheidseisen. Het BREEAM-NL Excellent certificaat bestond toen nog niet voor hotels, maar samen met Dutch Green Building Council en de architect van ZZDP hebben we een set van duurzaamheidscriteria opgesteld waaraan
we wilden voldoen. Met als doel het BREEAM-NL Excellent certificaat te behalen.” Vanaf het eerste ontwerp was de insteek een toekomstbestendig gebouw.
ZZDP ARCHITECTEN
 Motel One is het eerste
hotel met een BREEAM-NL Excellent
certificaat
 DGBC | Bidbook 2019 89
           www.zzdp.nl
 

   88   89   90   91   92