Openingscongres Dutch Green Building Week

Op maandagmiddag 23 september 2019 vindt vanaf 12.00 uur het openingscongres van de Dutch Green Building Week plaats in 't Spant in Bussum. Tijdens het congres laten we mensen aan het woord die zich niet laten afleiden door een conservatieve ketenpartner of een politieke koers, maar die verduurzamen omdat ze het willen. En omdat ze het kunnen. Het thema van het congres en van de week is daarom #HETKANWEL.
Het belooft een interessante bijeenkomst te worden voor ruim 400 professionals uit - en gelieerd aan - de gebouwde omgeving. 

Thema #hetkanwel

De urgentie rond duurzaamheid neemt enorm toe. We moeten energie besparen, duurzaam opwekken, circulair (ver)bouwen, klimaatrobuust bouwen en ontwikkelen, en aandacht aan gezondheid schenken. Elk thema heeft zijn eigen beleidsagenda, kennisnetwerk, marktdynamiek en ontwikkeling. Hoe brengen we dat bij elkaar in een gebouw of gebied? Tijdens het congres laten we mensen aan het woord die zich niet laten afleiden door een conservatieve ketenpartner of een politieke koers, maar die verduurzamen omdat ze het willen. En omdat ze het kunnen. Het thema van het congres en van de week is daarom #HETKANWEL. 

We gaan in op vragen als: hoe laten we economische groei en zakelijke belangen samengaan met de zorg voor het klimaat, hoe we gaan verdichten en vergroenen tegelijk? Hoe gaan we energie besparen en tegelijkertijd circulair, klimaatrobuust en gezond (ver)bouwen?

Programma

Onder andere Mathijs Bouman (journalist en econoom), Sandra Phlippen (Hoofd Economisch Bureau Nederland ABN AMRO), Boudewijn Poelmann (oprichter Goede Doelen Loterijen) en cabaretier Guido Weijers leveren een bijdrage aan het programma. Lees hier meer over deze en de andere sprekersToegangsvoorwaarden 

Het openingscongres is kosteloos toegankelijk voor iedereen met ambities rond verduurzaming van de gebouwde omgeving. Het aantal deelnameplekken is beperkt, daarom hebben DGBC-participanten en relaties van sponsoren en themapartners voorrang. Zij ontvangen een persoonlijke uitnodiging met een relatiecode. Alle overige aanmeldingen worden onder voorbehoud geaccepteerd. 

Dutch Green Building Week 2019

Na acht succesvolle edities organiseert DGBC van 23 tot en met 27 september 2019 de negende editie van de Dutch Green Building Week. Het thema van de week #hetkanwel. Het doel is om te laten zien welke belangrijke rol duurzame gebouwen spelen in gezondere, duurzamere gemeenschappen. Wereldwijd zetten alle Green Building Councils hun initiatieven en die van hun participanten daarom in de ‘vitrine’. Samen bundelen we onze krachten en wijzen we op de uitdagingen van de aanpak van mondiale klimaatverandering.

Wie ontmoet je?

Bekijk hier de aanmeldingen.


Mathijs Bouman

Mathijs Bouman is econoom en journalist. Hij is vaste columnist van Het Financieele Dagblad en redacteur/econoom bij Nieuwsuur. De afgelopen jaren was hij regelmatig te zien bij RTL-Z,  De Wereld Draait Door, Jinek, Pauw, EenVandaag, RTL Late Night  en andere nieuws- en actualiteitenprogramma’s. Mathijs Bouman is sinds november 2017 de vaste commentator rond economische thema’s in Nieuwsuur. Bouman: “Het allerleukste vind ik het als ik mijn vak, de economie, uit mag leggen. Nieuwsuur is daarvoor het perfecte podium. Het is een dagelijkse, onafhankelijke rubriek met een hoge journalistieke standaard en daarbij voel ik mij thuis. Feiten en inzicht brengen is mij uiteindelijk liever dan allerlei meningen verkondigen.”
Sandra Phlippen 

Sandra Phlippen is hoofd Nederland bij het Economisch Bureau van ABN AMRO. Daarnaast is ze universitair docent toegepaste economie aan de Erasmus School of Economics in Rotterdam.
Eerder was Sandra onder andere werkzaam als chef economie bij het Algemeen Dagblad en hoofdredacteur bij het economenvakblad ESB.
Door middel van haar columns en deelname aan diverse debatten en tv-programma’s mengt zij zich in het publieke debat over uiteenlopende economische onderwerpen.


Boudewijn Poelmann
Boudewijn Poelmann is een oprichter en directievoorzitter van de Holding Nationale Goede Doelen Loterijen NV en van Novamedia. Novamedia is de bedenker en eigenaar van het Postcode Loterij concept en runt internationaal goededoelenloterijen.


Floor Roduner
Roduner studeert in 2007 af als sterrenkundige aan de universiteit in Leiden. Al snel realiseert hij zich dat hij toch op een andere manier een bijdrage wil leveren aan de maatschappij. Door zijn interesse in de publieke sector maakt hij na enige tijd in het bedrijfsleven de overstap naar het ministerie van Financiën.
In 2014 stelt hij zich kandidaat voor de gemeenteraad in Haarlem waarmee hij het raadslidmaatschap en werken bij de Rijksoverheid kan combineren. Momenteel is Roduner wethouder in Haarlem en probeert hij een verschil te maken voor al haar inwoners.Robbert Snep

Robbert Snep is als senior onderzoeker ‘Groene Steden’ bij Wageningen University & Research (WUR) ruim 20 jaar bezig met natuur, klimaatadaptatie en gezondheid van de stedelijke leefomgeving. Naast wetenschappelijk onderzoek adviseert hij publieke en private partijen in binnen- en buitenland over het effectief inzetten van groen in de stad: hoe kan groen de kwaliteit van vastgoed, projectontwikkeling en openbare ruimte versterken? Welke baten levert een groene stad op? Robbert werkt momenteel met een aantal grote Nederlandse steden en andere actoren aan het vraagstuk hoe verdichten en vergroenen goed te combineren.Guido Weijers
In 2000 won Guido de publieksprijs op Nederlands grootste cabaretfestival ‘Cameretten’ en toerde met 6 reguliere theatervoorstellingen door het land. Weijers produceerde en speelde tussen 2006 en 2018 negen keer ‘De Oudejaarsconference’. Zijn shows waren te zien bij SBS, RTL4, KRO en VARA. Guido is non-conformist en eet vlees noch vis. Iedereen mag geloven wat hij wil en Guido gelooft in Darwin.
Guido filosofeert, fotografeert, reist, duikt, schrijft en fietst. Zijn stichting Loens4Life haalde inmiddels meer dan 200.000 euro op voor KWF kankerbestrijding. Guido vindt het behoud van de aarde belangrijker dan een groeiende economie.


Anouk Teuns
Anouk Teuns is programmamanager Gezond leefklimaat bij de Gemeente Utrecht, waar zij leiding geeft aan een team dat zich bezig houdt met de Kwaliteit van de Openbare Ruimte en Klimaatadaptatie.
12:00 uur     Ontvangst met duurzame lunch

13:00 uur     Welkom door Rutger Mollee

13:10 uur      Kort interview DGBC
                      Met directeur Annemarie van Doorn

13:20 uur      Presentatie
                      Paul Haighton (directeur Spant!)

13:35 uur      Digitaal intermezzo 

13.45 uur      Keynote 1
                      Mathijs Bouman (econoom en journalist)

14.15 uur      Duo gesprek
                      Sandra Phlippen (Hoofd Economisch Bureau Nederland ABN AMRO)
                      & Mathijs Bouman (econoom & journalist)                          

14.40 uur      Aankondiging pauze 

14.45 uur      Pauze 

15.45 uur      Plenair deel 2

15.50 uur      Interview
                      Boudewijn Poelmann (oprichter Goede Doelen Loterijen)

16.20 uur      Duogesprek - Vergroening vs verdichting
                      Met o.a. Robbert Snep (professor Universiteit Wageningen), Floor Roduner (wethouder Haarlem) &
                      Anne-Jo Visser (Programmamanager Energie gemeente Utrecht) 
                                                         

16:45 uur      Keynote 2
                      Guido Weijers

17:30 uur      Afsluiting

17:35 uur      Netwerkborrel


Bezoekers

Het congres wordt jaarlijks bezocht door een brede vertegenwoordiging uit de bouw- en vastgoedsector, maar ook gemeentes en eindgebruikers. Bekijk hier de aanmeldingen


Gerelateerd nieuws

Verslag van Merosch Open Source over circulair bouwen

Verslag van Merosch Open Source over circulair bouwen

DGBW: terugblik Symposium Energietransitie in de Zorg

DGBW: terugblik Symposium Energietransitie in de Zorg

DGBW: AM brengt Circulair Opdrachtgeverschap in de praktijk

DGBW: AM brengt Circulair Opdrachtgeverschap in de praktijk