Green Building Talks: Circulair Renoveren

Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden.
Bekijk de agenda voor aankomende evenementen en trainingen.

In nieuwbouwprojecten werken we met man en macht aan duurzaam ontwikkelen. Goede isolatie, de beste energielabels en het liefst zonder uitstoot. Maar het overgrote deel van de gebouwde omgeving in ons land bestaat uit bestaand vastgoed. Wat doen we eraan om het leeuwendeel van de bestaande gebouwde omgeving te verduurzamen? En hoe zorgen we ervoor dat dit ook op een circulaire manier gebeurt? In deze aflevering van Green Building Talks gaan we dieper in op de ontwikkelingen rondom de verduurzaming van bestaand vastgoed met circulaire renovatie. De aflevering wordt live uitgezonden tijdens de Week van de Circulaire Economie.

Over de gasten

Gertjan van der Baan, CEO Vesteda. 

Hij werd in 2014 benoemd als CEO van woningbelegger Vesteda. Met Vesteda heeft hij een woningportefeuille van ca. 8 miljard euro. Sinds 2017 is hij ook bestuursvoorzitter van IVBN (de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed). In het verleden werkte hij onder andere als commissaris bij biotech bedrijf Agendia.

Maartje Brans, lid directie De Alliantie

Zij werkt al ruim tien jaar bij woningcorporatie De Alliantie. Momenteel is Brans lid van de directie. Sinds drie jaar is ze ook directeur binnen de directie Vastgoed Onderhoud & Verduurzamen. Brans’ werk in de vastgoed wereld is niet onopgemerkt gebleven. In 2020 won ze de Real Estate Futureproof Vrouw.

Vincent Gruis, Voorzitter Transitieteam Circulaire Bouweconomie

Hij werkt sinds 1996 aan de Faculteit Bouwkunde op de Technische Universiteit Delft waar hij momenteel hoogleraar Housing Management is. Hij promoveerde er in 2001 op het proefschrift ’Financieel-economische grondslagen voor woningcorporaties’. Naast zijn werk aan de TU Delft, neemt hij ook deel aan diverse commissies in de vastgoedwereld, waaronder de Raad van Advies van DEMO.

Hans van der Krogt, Algemeen directeur Smits Vastgoedzorg 

Hij werkt al sinds 2001 bij Smits Vastgoedzorg als algemeen directeur. Smits Vastgoedzorg geeft advies en werkt aan de duurzame renovatie, herontwikkeling en onderhoud van vastgoed. Het bedrijf werkt onder andere samen met woningcorporaties, zorginstellingen, overheden en gemeentes.

Merel Stolker, circulair bouwspecialist, C-creators,

C-creators is een bedrijf dat zich inzet voor de opschaling naar een circulaire bouweconomie in de Metropoolregio Amsterdam. Merel is co-auteur van 'Handboek Circulair Renoveren Woningcorporaties'  waarin het onderwerp circulair renoveren behapbaar wordt beschreven voor woningbouwcorporaties die hiermee aan de slag willen én moeten.

Leontien de Waal, Sector Banker Bouw, ABN AMRO

Vanuit ABN AMRO is Leontien de Waal als Sector Banker Bouw verantwoordelijk voor het volgen van de belangrijkste trends en ontwikkelingen in de gebouwde omgeving en de subsectoren. Daarmee is ze een klankbord voor ondernemers, investeerders en andere stakeholders op het snijvlak van onder andere duurzaamheid en circulaire innovatie.

Jan Kadijk, Manager Kennis en Innovatie, Dutch Green Building Council.

Hij ontwikkelt samen met teams verschillende thematische kennisproducten en kennissessies, waaronder rond het thema Klimaatadaptatie, Biodiversiteit en Sociale Duurzaamheid. Kadijk werkte eerder aan kennisoverdracht rond ruimtelijke kwaliteit, regionale samenwerking en slimme steden bij het Nirov (Nederlands Instituut voor Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting), de Nieuwe Kaart van Nederland, Platform31 en Smartsensors.me. Kadijk is naast zijn werk bij DGBC actief als bestuurslid/programmeur bij stadsplatform TOPdelft.

Over Green Building Talks

Pakhuis De Zwijger, ABN AMRO en DGBC organiseren vanaf oktober 2022 een serie online Talkshows. Onder de noemer Green Building Talks willen we het onderwerp 'duurzaamheid in de gebouwde omgeving’' verder concretiseren en met name de samenhang tussen subthema’s als energietransitie, circulariteit, klimaatadaptatie en natuurinclusief bouwen belichten. De talkshow wordt opgenomen in de studio bij Circl Amsterdam (naast het hoofdkantoor van ABN AMRO).

Alle afleveringen kun je hier terugkijken.