Dutch Green Building Week

 

Dutch Green Building Week

Van maandag 9 tot en met 13 oktober vindt de jaarlijkse Dutch Green Building Week plaats. De week is al jaren dé landelijke campagneweek voor duurzaam bouwen en ontwikkelen. De week geeft ieder jaar weer een podium aan bedrijven en instellingen die voorlopen op CO2-reductie, Circulariteit, Klimaatadaptatie en Gezondheid. Nationale goede voorbeelden worden getoond en concrete handvatten worden gegeven. Vraag en aanbod ontmoeten elkaar. De Dutch Green Building Week biedt talrijke momenten om in contact te komen met nationale pioniers, te luisteren naar creatieve denkers en doeners en naar mensen die een toekomstbestendige omgeving en samenleving mogelijk maken.

DGBW werkt momenteel aan de ontwikkeling van het programma. Houd deze pagina in de gaten voor updates.

 

Thema 2022: HIER GAAN WE VOOR!

De urgentie groeit om onze leefomgeving gezond, betaalbaar en duurzaam te houden. We zien schaarste op elk gebied: energie, betaalbare woningen, biodiversiteit, ruimte. Zo komt er steeds meer ongelijkheid in onze samenleving. Hoe verbinden wij al deze opgaven? Waar gaan wij voor als sector? En waar ga jij voor met jouw bedrijf? Daarom was het thema dit jaar: ‘Hier gaan we voor!’ 

Sociale verduurzaming centraal

Verduurzamen kennen we vooral van het energiezuiniger maken van de gebouwde omgeving, maar het gaat ook over het omkijken naar elkaar. Deze sociale verduurzaming is steeds belangrijker en de meeste sprekers tijdens het DGBC-festival en het DGBC-galadiner vroegen daar aandacht voor.

Hier gaan we voor is het motto van de Dutch Green Building Week 2022 en ook van het DGBC-festival. Dagvoorzitter Harm Edens vroeg als eerste DGBC-voorzitter Rutger Schuur waar hij voor gaat: een duurzaam gebouwde omgeving, al is de definitie daarvan wel wat opgerekt, want nu gaat het volgens Schuur ook om een sociaal duurzame omgeving. “Dat is kijken naar de rol die een gebouw kan hebben in de omgeving. Bijvoorbeeld de combinatie van een kleuterschool met ouderenhuisvesting draagt aantoonbaar bij aan woongeluk.”

Lees de terugblik

 

Kijk hier voor de foto's van het DGBC-festival 2022.

Kijk hier voor de foto's van het DGBC-gala 2022. 

Koppeling met de SDG’s

Voor organisaties die aan de slag willen met duurzaam ondernemen, bepalen de Sustainable Development Goals (SDG’s) veelal de koers. Wereldwijd werken bedrijven, organisaties en overheden aan deze duurzame doelen van de Verenigde Naties, die ook in Nederland doorsijpelen in de diverse missies, visies en strategieën.

 

DGBC is sinds begin 2022 alliantiecoördinator voor SDG 11, die gericht is op duurzame steden en gemeenschappen. Alle activiteiten en voorbeelden die tijdens de week voorbij komen hebben een duidelijke relatie met een of meerdere SDG’s en laten daarmee zien hoe de gebouwde omgeving kan bijdragen aan deze ‘werelddoelen’.  Ook binnen DGBC komt de koppeling tussen de SDG's en de programma's steeds meer terug. 

DGBW 2020, SDG-logolandschap

Gerelateerd nieuws

Dutch Green Building Week 2022 Hier Gaan We Voor

Terugblik Dutch Green Building Week: Verduurzaam ook op sociaal vlak

Quickscan Duurzaamheid Rotterdam gelanceerd

Quickscan Duurzaamheid Rotterdam gelanceerd

Nieuwe ondertekenaars Paris Proof Commitment

Welkom aan 21 nieuwe ondertekenaars Paris Proof Commitment