Dutch Green Building Week

 

Dutch Green Building Week 2023: Elke schakel telt

Dutch Green Building Council bestaat 15 jaar. Daarom pakken we groots uit tijdens deze editie van de Dutch Green Building Week met evenementen in het hele land en een spectaculair jubileumfeest speciaal voor alle DGBC-partners. Deze week vindt plaats van 9 tot en met 13 oktober 2023. Dutch Green Building Week is al jaren dé landelijke campagneweek voor duurzaam bouwen en ontwikkelen.

Thema: Elke schakel telt

Vanuit het besef dat we elkaar nodig hebben om de gebouwde omgeving toekomstbestendig te maken, bundelden marktpartijen en gemeenten hun krachten en werd onze stichting in 2008 opgericht. In 15 jaar tijd zijn we uitgegroeid tot een sterk duurzaam netwerk van circa 380 DGBC-partners die samen de hele bouwketen vertegenwoordigen. Met dus één gezamenlijk doel: een toekomstbestendige gebouwde omgeving. Elk idee, elke actie, elke oplossing, groot of klein, het draagt allemaal bij aan het geheel. Elke schakel telt om dat gezamenlijke doel te halen. Daarbij verweven we oplossingen voor meerdere maatschappelijke opgaven. Van Paris Proof tot circulair en van groen tot sociaal, voor het welzijn van mensen tot aan een betere leefomgeving voor dieren en planten.

Programma in 4 regio's

DGBC bestaat voor en door partners. Dit zijn partijen uit de hele sector en alle regio’s. Daarom trekken we dit jaar het land in tijdens de Dutch Green Building Week. In 4 dagen gaan we naar noord, oost, zuid en west. Er is dus altijd een dag vol inspirerende evenementen bij jou in de buurt. Vanuit een duurzame hub in de regio starten we met een plenair programma, georganiseerd door DGBC. Daarna geven we het podium aan onze partners met subsessies bij de startlocatie en activiteiten in de hele regio. Bezoek voorbeeldprojecten, ontdek samenwerkingen en innovaties, volg een rondleiding, workshop of lezing, het kan allemaal tijdens de DGBW regiodag. Op vrijdag komen we online samen en sluiten we af met evenementen die je vanuit het hele land kunt volgen.

Houd deze pagina in de gaten voor updates over het programma en wat je zelf kunt organiseren tijdens de week.

Thema 2022: HIER GAAN WE VOOR!

De urgentie groeit om onze leefomgeving gezond, betaalbaar en duurzaam te houden. We zien schaarste op elk gebied: energie, betaalbare woningen, biodiversiteit, ruimte. Zo komt er steeds meer ongelijkheid in onze samenleving. Hoe verbinden wij al deze opgaven? Waar gaan wij voor als sector? En waar ga jij voor met jouw bedrijf? Daarom was het thema dit jaar: ‘Hier gaan we voor!’ 

Sociale verduurzaming centraal

Verduurzamen kennen we vooral van het energiezuiniger maken van de gebouwde omgeving, maar het gaat ook over het omkijken naar elkaar. Deze sociale verduurzaming is steeds belangrijker en de meeste sprekers tijdens het DGBC-festival en het DGBC-galadiner vroegen daar aandacht voor.

Hier gaan we voor is het motto van de Dutch Green Building Week 2022 en ook van het DGBC-festival. Dagvoorzitter Harm Edens vroeg als eerste DGBC-voorzitter Rutger Schuur waar hij voor gaat: een duurzaam gebouwde omgeving, al is de definitie daarvan wel wat opgerekt, want nu gaat het volgens Schuur ook om een sociaal duurzame omgeving. “Dat is kijken naar de rol die een gebouw kan hebben in de omgeving. Bijvoorbeeld de combinatie van een kleuterschool met ouderenhuisvesting draagt aantoonbaar bij aan woongeluk.”

Lees de terugblik


Kijk hier voor de foto's van het DGBC-festival 2022.

Kijk hier voor de foto's van het DGBC-gala 2022. 

Koppeling met de SDG’s

Voor organisaties die aan de slag willen met duurzaam ondernemen, bepalen de Sustainable Development Goals (SDG’s) veelal de koers. Wereldwijd werken bedrijven, organisaties en overheden aan deze duurzame doelen van de Verenigde Naties, die ook in Nederland doorsijpelen in de diverse missies, visies en strategieën.


DGBC is sinds begin 2022 alliantiecoördinator voor SDG 11, die gericht is op duurzame steden en gemeenschappen. Alle activiteiten en voorbeelden die tijdens de week voorbij komen hebben een duidelijke relatie met een of meerdere SDG’s en laten daarmee zien hoe de gebouwde omgeving kan bijdragen aan deze ‘werelddoelen’.  Ook binnen DGBC komt de koppeling tussen de SDG's en de programma's steeds meer terug. 

DGBW 2020, SDG-logolandschap

Gerelateerd nieuws

Dutch Green Building Week 2022 Hier Gaan We Voor

Terugblik Dutch Green Building Week: Verduurzaam ook op sociaal vlak

Quickscan Duurzaamheid Rotterdam gelanceerd

Quickscan Duurzaamheid Rotterdam gelanceerd

Nieuwe ondertekenaars Paris Proof Commitment

Welkom aan 21 nieuwe ondertekenaars Paris Proof Commitment