Dutch Green Building Week

 

Dutch Green Building Week 2022

Van 10 tot en met 14 oktober organiseert DGBC de twaalfde editie van de Dutch Green Building Week. Onder de noemer ‘Hier gaan we voor!’ staat deze editie volledig in het teken van initiatieven die een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van duurzame steden en gemeenschappen. Lokaal, sociaal en duurzaam dus. We koppelen deze week nadrukkelijk aan de Sustainable Development Goals en roepen onze achterban op om een podium te geven aan lokale initiatieven waar zij écht voor gaan en daarbij te aan te geven wat men nodig heeft om op te schalen. Naast talkshows, rondleidingen en andere bijeenkomsten van partners organiseert DGBC in deze week het jaarlijkse festival op 11 oktober in Theater Zuidplein (Rotterdam) en op donderdag 13 oktober staat het DGBC-galadiner in CIRCL (Amsterdam, Zuidas) op het programma.

HIER GAAN WE VOOR!

De urgentie groeit om onze leefomgeving gezond, betaalbaar en duurzaam te houden. We zien schaarste op elk gebied: energie, betaalbare woningen, biodiversiteit, ruimte. Zo komt er steeds meer ongelijkheid in onze samenleving. Hoe verbinden wij al deze opgaven? Waar gaan wij voor als sector? En waar ga jij voor met jouw bedrijf? Daarom is het thema dit jaar: ‘Hier gaan we voor!’ Dat is actief en positief, en geeft richting.

De klimaatdoelstellingen zijn urgent, daarom hebben we het vaak over ‘mòeten’, maar het ‘willen’ is net zo krachtig. Dat merkt DGBC ook bij haar 400 partners. Heel wat bedrijven en organisaties doen al veel, dat komt voort uit een echte wil. Ze voelen de urgentie en willen iets doen. De SDG’s nodigen ons uit om breed te blijven kijken: we moeten meerdere maatschappelijke doelen tegelijk bedienen. Bijvoorbeeld duurzaamheid combineren met betaalbaarheid. Daar kun je grote veranderingen mee realiseren. Maar het gaat niet snel genoeg. Daarom willen we tijdens de week veel aandacht besteden aan duurzame innovaties en (lokale) initiatieven van bedrijven en burgers die opschaling nodig hebben. Laten we stoppen met het wiel opnieuw uitvinden!

Koppeling met de SDG’s

Voor organisaties die aan de slag willen met duurzaam ondernemen, bepalen de Sustainable Development Goals (SDG’s) veelal de koers. Wereldwijd werken bedrijven, organisaties en overheden aan deze duurzame doelen van de Verenigde Naties, die ook in Nederland doorsijpelen in de diverse missies, visies en strategieën.


DGBC is sinds begin 2022 alliantiecoördinator voor SDG 11, die gericht is op duurzame steden en gemeenschappen. Alle activiteiten en voorbeelden die tijdens de week voorbij komen hebben een duidelijke relatie met een of meerdere SDG’s en laten daarmee zien hoe de gebouwde omgeving kan bijdragen aan deze ‘werelddoelen’.  Ook binnen DGBC hebben we nu in kaart hoe onze programma’s en initiatieven verbonden zijn met de SDG’s, daar laten we de komende tijd meer van zien.

DGBW 2020, SDG-logolandschap

Over de Dutch Green Building Week

De Dutch Green Building Week is al jaren dé landelijke campagneweek voor duurzaam bouwen en ontwikkelen. De week geeft ieder jaar weer een podium aan bedrijven en instellingen die voorlopen op CO2-reductie, Circulariteit, Klimaatadaptatie en Gezondheid. Nationale en internationale goede voorbeelden worden getoond en concrete handvatten worden gegeven. Vraag en aanbod ontmoeten elkaar. De Dutch Green Building Week biedt talrijke momenten om in contact te komen met (inter)nationale pioniers, te luisteren naar creatieve denkers en doeners en naar mensen die een toekomstbestendige omgeving en samenleving mogelijk maken. 

Evementen door partners DGBC

Diverse DGBC-partners organiseren fysieke en online events tijdens de week. Kijk hier voor meer informatie of om je evenement aan te melden. 

Evementen door DGBC

Naast evenementen van DGBC-partners organiseert ook DGBC zelf een of meer evenementen gedurende de week.  

DGBC-festival 2022 - dinsdag 11 oktober 2022

Ook dit jaar organiseren wij een DGBC-festival in het kader van de Dutch Green Building Week 2022. We starten deze middag met een plenair programma, waarna we in diverse break-outs met elkaar in gesprek kunnen gaan. Het DGBC-festival staat in het teken van de Duurzame Ontwikkelings Doelen van de VN (SDG's). Het DGBC-festival vindt dit jaar plaats in Theater Zuidplein in Rotterdam.

DGBC-galadiner 2022 - donderdag 13 oktober 2022

Op 13 oktober organiseert DGBC haar jaarlijkse galadiner speciaal voor partners van Dutch Green Building Council. Het DGBC-galadiner vindt dit jaar plaats bij Circl in Amsterdam. 

Momenteel zijn wij druk bezig met de uitwerking van het DGBC-galadiner. Zodra er meer bekend is, zullen wij dit via deze pagina communiceren. Houd deze pagina daarom goed in de gaten. 

Agenda

Evenementen partners en niet-partners

Tijdens de Dutch Green Building Week kunnen ook partners en niet-partners van DGBC zich verbinden aan de Dutch Green Building Week. Tijdens de DGBW kun je een activiteit organiseren rondom het thema HIER GAAN VOOR! of passend binnen onze thema’s Paris Proof, Circulariteit, Gezondheid en Klimaatadaptatie. Je bent vrij om hier zelf invulling aan te geven en een passende vorm te kiezen. Denk aan een (online) talkshow, themaborrel, lezing, rondleiding of kleinschalige online of fysieke bijeenkomst. Wij staan open voor alle suggesties. Door je (online) activiteiten of middelen te koppelen aan de week geven wij je exposure. 

Een evenement georganiseerd in de Dutch Green Building Week wordt opgenomen in onze agenda en op de speciale Dutch Green Building Week-pagina. 

Wil je meer informatie: neem dan contact op via events@dgbc.nl of meld je evenement aan via het inschrijfformulier. 

Jouw initiatief of project in DGBC-magazine Toekomstbouwers

Dit jaar koppelen we de Dutch Green Building Week nadrukkelijk aan de Sustainable Development Goals. Onder de noemer ‘Hier gaan we voor!’ staat deze editie volledig in het teken van (lokale) initiatieven en innovaties die een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van duurzame steden en gemeenschappen (SDG 11). Daarom zijn we op zoek naar mooie en inspirerende voorbeelden van duurzame innovaties en (lokale) initiatieven die verschillende maatschappelijke opgaven combineren. Dit kan een initiatief zijn van een organisatie, maar ook van jou of een collega. 

Idealiter komen sociale doelen met klimaatdoelen samen in de projecten/initiatieven. Denk bijvoorbeeld aan de energietransitie als vliegwiel voor het verbeteren van de leefbaarheid in kwetsbare wijken, de aanpak van energiearmoede of klimaatadaptatie als aanjager voor biodiversiteit.

Al deze initiatieven laten we zien op de kaart van Nederland in het nieuwe DGBC-magazine Toekomstbouwers. Dit online magazine komt uit op 27 september.

Informatiemarkt op DGBC-festival

Naast publicatie in het DGBC-magazine Toekomstbouwers, krijgen de 10 meest aansprekende initiatieven/projecten tijdens het DGBC-festival op 11 oktober ook nog ruimte op de informatiemarkt. Het selectiecomité selecteert uit alle inzendingen de tien meest aansprekende projecten/initiatieven.


Het selectiecomité bestaat uit:

 • Jan Kadijk, Manager Kennis en Innovatie, Dutch Green Building Council (DGBC)
 • Ivy de Bruijn, Projectleider SDG Allianties & Onderwijs, SDG Nederland
 • Rutger Schuur, CIO ParkBee en voorzitter van het bestuur van DGBC

De selectie wordt medio september bekendgemaakt via e-mail.

Beoordelingscriteria/toelatingscriteria

 • De organisatie is DGBC-partner
 • Diverse maatschappelijke opgaven zijn gecombineerd in dit project 
 • Het project heeft een duidelijke link met SDG11 

Wat hebben we nodig?

 • Naam van het project
 • Locatie project
 • Betrokken DGBC-partner(s) of medewerkers
 • Toegankelijke beschrijving van max 100 woorden
 • Rechtenvrije foto(‘s) in hoge resolutie
 • Link naar meer informatie (nieuwsbericht, website, etc.)  

Aanleveren kan tot en met 31 augustus. Aanmelden via het aanmeldingsformulier.

Belangrijke data op een rij:

 • 30 augustus: deadline aanleveren initiatief/project DGBC-magazine Toekomstbouwers
 • 8 september: selectie 10 meest aansprekende initiatieven voor informatiemarkt
 • 15 september: bekendmaking initiatieven informatiemarkt DGBC-festival
 • 27 september: publicatie alle initiatieven/projecten in DGBC-magazine Toekomstbouwers

Meer informatie

Als je nog vragen hebt, kun je contact opnemen met Diana van den Eijnden via (0)88 - 55 80 100 of via e-mail: events@dgbc.nl.


Meld hier je initiatief/project aan voor de landkaart van het E-zine Toekomstbouwers. 


Gerelateerd nieuws

Dutch Green Building Week: lokaal, sociaal en duurzaam

Dutch Green Building Week: lokaal, sociaal en duurzaam

Highlights Paris Proof talkshow met ABN AMRO

Highlights Paris Proof talkshow met ABN AMRO

Green Buildings Event 2021: ‘Radicale verandering door innovatie, kennisdeling en lef!’

Green Buildings Event 2021: ‘Radicale verandering door innovatie, kennisdeling en lef!’