Net Zero-standaard voor de Nederlandse bouw- en vastgoedsector 

Dutch Green Building Council (DGBC) start met het ontwikkelen van een Net Zero-standaard voor de Nederlandse bouw- en vastgoedsector op portfolio- en gebouwniveau. Het project is in samenwerking met Stichting Climate Cleanup en Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden en Ondernemen (SKAO), ook wel bekend van de CO2 Prestatieladder.  

Waarom wordt er een Net Zero-standaard ontwikkeld? 

Met de toenemende duurzaamheidsdoelstellingen en strengere regelgeving vanuit de Europese Unie claimen steeds meer bedrijven dat zij naar net zero-emissies streven. Oftewel, dat de hoeveelheid broeikasgassen die zij uitstoten gelijk is aan de hoeveelheid die uit de atmosfeer wordt verwijderd, waardoor de netto uitstoot nul is. Hoe toets je dit? Om greenwashing te voorkomen en transparantie te waarborgen, is er behoefte aan sectorbrede overeenstemming en heldere, toetsbare kaders. Om zo de duurzame transitie in de gebouwde omgeving te bevorderen.

Wat zijn de doelstellingen van het project?  

Behalve samenwerking, is er ook overeenstemming nodig binnen de sector. Daarom moeten er duidelijke kaders worden vastgesteld met betrekking tot de volgende onderwerpen:  

Bij het opstellen van de standaard neemt DGBC de bestaande Nederlandse en EU wet- en regelgeving en sturingsmechanismen in acht. Daarom is ook de keuze gemaakt om de term Net Zero niet te vertalen. Om zo om aan te sluiten bij deze internationale richtlijnen. 

Wat is het tijdspad van het project? 

Om ervoor te zorgen dat de Net Zero-standaard breed geaccepteerd wordt, worden diverse werkgroepen benut en opgericht. Hierin komen partijen uit de praktijk, kennisinstellingen, banken en financiers samen. Deze samenwerkingen benadrukken het belang van een uitwerking die naadloos aansluit bij de definities van de EPBD IV en andere relevante EU-regelgeving, die bepalend zijn voor bedrijven in Europa. DGBC, Climate Cleanup en SKAO werken toe naar de publicatie van de pilotversie eind 2025.  

Wie zijn bij dit project betrokken? 

Deze standaard wordt mede mogelijk gemaakt door de TBI Klimaattrein. Een organisatie en netwerk om vernieuwde initiatieven van bouwpioniers en klimaatverbeteraars verder te brengen vanuit een fonds van TBI. En het meerjarenprogramma #BuildingLife met financiering van de Laudes Foundation en IKEA Foundation en het Paris Proof-programma van DGBC.

Teamleden