Materialentool

Volgens het Bouwbesluit moet bij elke omgevingsvergunningsaanvraag voor nieuwbouwwoningen en kantoren met groter dan 100 m2 een milieuprestatieberekening worden bijgevoegd. Met One Click LCA kan zo'n milieuprestatieberekening gemakkelijk worden gemaakt.

One Click LCA voor milieuprestatieberekening

Voor nieuwbouwwoningen en kantoren met een gemeenschappelijk oppervlak groter dan 100 m2 moet een milieuprestatieberekening (MPG) bij elke omgevingsvergunningsaanvraag worden bijgevoegd. Sinds 1 januari 2018 is in het bouwbesluit een grenswaarde voor deze MPG opgenomen. Om deze berekening op een goede en efficiënte wijze uit te kunnen voeren is DGBC een samenwerking aangegaan met One Click LCA.

Elke milieuprestatieberekening moet voldoen aan de zogenoemde ‘Bepalingsmethode Milieuprestatie gebouwen en GWW-werken‘ waarmee de milieuprestatie van een compleet bouwwerk kan worden bepaald, op basis van de prestatie van de producten en elementen waaruit het is opgebouwd. Ook voor het meten van duurzaam vastgoed volgens BREEAM-NL en duurzaam inkopen wordt de berekening gevraagd. DGBC heeft vanaf 2014 een berekening verplicht gesteld, inclusief een grenswaarde, voor het behalen van punten bij een BREEAM-NL certificaat.

De nationale milieudatabase

One Click LCA maakt gebruik van de ‘Nationale milieudatabase‘ (NMD) voor de producten en materialen die geselecteerd kunnen worden. Ongeveer elk half jaar wordt er door de Stichting Bouwkwaliteit een nieuwe versie van de database uitgebracht. One Click LCA krijgt enkele weken na het uitbrengen van de nieuwe NMD een update met de nieuwe en gewijzigde materialen en producten. Dit kan betekenen dat er verschillen zijn tussen de uitkomst van milieuberekeningen als verschillende versies van de database worden gebruikt.

Hoe werkt One Click LCA?

De bepalingsmethode is geïntegreerd in One Click LCA. De tool heeft een opzet die vergelijkbaar is met een kostencalculatie. Daarnaast kan gekozen worden om bijvoorbeeld gebruik te maken van Excel, BIM of Revit bestanden om daaruit direct de MPG te bepalen. De tool doet het werk dan automatisch. U heeft de mogelijkheid om One Click LCA voor een periode uit te proberen. Hiervoor kunt u een proeflicentie aanvragen, waarmee u kennis kunt maken met de tool.

Gids invoer Milieuprestatieberekening gebouw

Download ook de door SBK uitgegeven en beheerde gids. Deze gids is een praktisch hulpmiddel bij de invoer van een gebouwontwerp in de materialentool en geeft antwoord op veelvoorkomende vragen.

DGBC materialentool

Tot en met 2017 heeft DGBC de gratis DGBC Materialentool aangeboden. Deze tool bood te weinig mogelijkheden voor innovatie. Daarom is DGBC de samenwerking aangegaan met One Click LCA. 

Bekijk informatie over de Marterialentool tot 2018 hier.

Laatste nieuws

VNG-voorzitter Jan van Zanen in Toekomstbouwers

VNG-voorzitter Jan van Zanen: 'Duurzame steden: meer dan alleen bouwen'

Toekomstbouwers 2022

Initiatieven en projecten op de kaart gezet

Biobased bouwen ‘onwaarschijnlijk belangrijk’ 

Biobased bouwen ‘onwaarschijnlijk belangrijk’