Algemeen
Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in de waardebepaling van vastgoed. Zo stellen steeds meer banken en andere financiers duurzaamheidseisen bij de financieringsoverwegingen van commercieel vastgoed en kiezen ook beleggers, ontwikkelaars en huurders steeds vaker voor een duurzaam gebouw. Maar wat doen investeringen in duurzaamheidsmaatregelen met de waarde van een gebouw? En hoe verdisconteer je duurzaamheid in de marktwaarde?Dat zijn dé centrale vragen waar taxateurs nog geen eenduidig antwoord op hebben. Het beantwoorden van deze vragen kan de financierbaarheid van duurzaamheidsmaatregelen versterken, waardoor de verduurzaming van de gebouwde omgeving in versnelling komt.
Daarom zet DGBC zich in om duurzaamheid steviger in vastgoedtaxaties te verankeren. Dit doen we op verschillende manieren:
- Aanjagen: DGBC staat voor een integrale, concrete en ambitieuze invulling van de zogenaamde duurzaamheidsparagraaf en is betrokken bij nieuwe methoden voor het waarderen van duurzaamheid.
- Opleiden: DGBC leidt taxateurs op het gebied van duurzaam vastgoed. Lees meer.
- Kennis delen: DGBC geeft taxateurs handvatten voor het integreren van duurzaamheid in de taxatie en ondersteunt onderzoek naar de relatie tussen duurzaamheid en de waarde van vastgoed.
Korte, middellange en lange termijnperspectief
Het RICS stelt dat duurzaamheid een breed scala aan fysieke, sociale ecologische en economische factoren behelst dat impact heeft op de waarde en waar taxateurs zich bewust van moeten zijn. Waarbij traditioneel de taxateur de markt niet leidt, maar reflecteert, stelt het RICS dat taxateurs de implicaties van duurzaamheidsfactoren op korte, middellange termijn en lange termijn moet afwegen.
In samenwerking met onder andere taxateurs, banken en brancheverenigingen heeft DGBC in 2020 de zogenaamde duurzaamheidsparagraaf ontwikkeld voor kantoren. De duurzaamheidsparagraaf maakt de duurzaamheidsfactoren inzichtelijk die de waarde van het gebouw beïnvloeden en moet taxateurs bewust maken van de duurzaamheidsprestaties van het te taxeren kantoor. Ook worden er referenties verzameld. De duurzaamheidsparagraaf v2.0 is ook online in te vullen via duurzaamheids-score.nl. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) leidt sinds 2022 de doorontwikkeling van de duurzaamheidsparagraaf.
Onderzoek naar de waarde van duurzaamheid
Uit (wetenschappelijk) onderzoek blijkt dat de energie-efficiëntie en duurzaamheid van gebouwen al invloed heeft op de waarde. Een aantal conclusies op een rij:
- Een koopwoning met een energielabel F of G wordt momenteel verkocht met een prijskorting van gemiddeld 6%. Bij eengezinswoningen is de prijskorting in 2021 opgelopen tot ruim 30.000 euro. Lees meer.
- De vraag naar kantoren met een energielabel A neemt sterk toe. Uit onderzoek blijkt dat sinds 2011 de vraag naar kantoren met een energielabel A zelfs is verdubbeld. De verwachting is dat de vraag naar kantoren met een energielabel A zal toenemen, onder andere door rapportageverplichtingen zoals de EU Taxonomy en SFDR.
- De opname van kantoren met een duurzaamheidscertificering stijgt snel in de belangrijkste Europese markten. Zo blijkt in de afgelopen vijf jaar de opname van kantoren met duurzaamheidscertificering te zijn gestegen van 24% naar 31%. Lees meer.