Harm Valk

Naam

Harm Valk

Functie

Senior Advisor

Werkt bij

Nieman Groep

Rol DGBC professional

WEii adviesgroep

Social media

Algemeen

Harm Valk is als senior-adviseur namens Nieman Raadgevende Ingenieurs betrokken bij een breed scala aan adviestrajecten. Zijn focus ligt op het toekomstbestendig maken van de gebouwde omgeving, als schakel in de transitie naar een CO2-neutrale en circulaire maatschappij. Hij is actief in beleids- en projectadvies, veelal op het snijpunt van de bouw- en installatietechniek.

 

Hoe zie jij je eigen rol binnen de werkgroep?

De werkgroep kijkt vooruit, is praktisch en denkt oplossingsgericht; dat spreekt me aan. Bij normering in het kader van de bouwregelgeving gaat het vaak om een vangnet, een absolute ondergrens. In deze werkgroep is de blik gericht op een praktische maatstaf voor partijen die concrete stappen willen maken richting de CO2-neutrale en circulaire gebouwde omgeving. Het is goed dat die tussen die twee werelden een logische link blijft bestaan. Daar draag ik graag aan bij.

 

Wat is je motivatie om deel te nemen aan deze werkgroep?

Met alleen conformeren aan de wettelijke eisen maken we onvoldoende concrete stappen om te voldoen aan de ambities die vast liggen in het Klimaatakkoord, het Akkoord van Parijs en de 17 SDG’s van de VN. Mijn motivatie is de sector te stimuleren om niet zo slecht te bouwen als is toegestaan, maar zo goed als kan. Dat vraagt een omslag in denken. Binnen de DGBC vind je partijen die zo’n omslag al gemaakt hebben. Daaruit haal ik ook altijd inspiratie om elders in te zetten.