Frank Verwoerd

Naam

Frank Verwoerd

Functie

Head of Research

Werkt bij

Colliers

Rol DGBC professional

Werkgoep Kantoren

Social media

Hoe zie jij je eigen rol binnen de werkgroep?

Binnen de werkgroep probeer ik vanuit mijn rol als Head of Research bij Colliers een bijdrage te leveren door praktijkervaringen te delen vanuit de verschillende actoren. Door mijn functie als onderzoeker weet ik in hoeverre de klimaatdoelstellingen binnen de gebouwde omgeving wordt geïntegreerd en in hoeverre dit in de toekomst gaat gebeuren. Door veel te spreken met verschillende actoren binnen het vastgoed kan ik snel inzien waar problemen ontstaan om deze doelstellingen te halen, waardoor hier prikkels voor kunnen worden gevonden om sneller tot onze klimaatdoelstellingen te komen. Door dit te delen in de werkgroep kunnen we accuraat inspelen op mogelijke obstakels weg te nemen in de markt.

Wat is jouw motivatie om deel te nemen aan deze werkgroep?

Al in mijn eerste baan bij het Economisch Instituut voor de Bouw ben ik al veel betrokken geweest bij onderzoeken naar wetsvoorstellen rondom de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Deze onderzoeken hebben mijn niet alleen veel inzichten gegeven over de noodzaak van verduurzamen in de gebouwde omgeving maar ook inzicht gegeven in de grote uitdaging waar we gezamenlijk nog voor staan. Dit zorgt voor mij voor de grootste motivatie om mijn steentje bij te dragen aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving.

Zijn de doelen voor binnen jouw werkgroep haalbaar om aan de Parijse klimaatdoelstellingen te voldoen? Of zelfs eerder?

Het is een grote uitdaging om dit voor elkaar te krijgen bij alle eigenaren van kantoren. De prikkels om te duurzaamheidsinvesteringen door te voeren bij eigenaren verschillen sterk, waardoor het niet gemakkelijk is alle eigenaren direct zo ver te krijgen om te investeren. In het geval van investeringen in duurzaamheid verwacht ik dat de laatste loodjes het zwaarst wegen, simpelweg omdat niet op elke locatie in het land duurzaamheidsinvesteringen rendabel kunnen worden uitgevoerd. Of de doelstellingen eerder gehaald kunnen worden? Dat zou mooi zijn, maar ik denk dat we wel realistisch moeten blijven in wat we kunnen.

Wat zijn jouw plannen in het kader van het Paris Proof maken van jouw eigen gebouwen en gebouwen in jouw portefeuille?

Het enige wat ik zelf bezet is mijn eigen woning. Daar probeer ik zoveel mogelijk te investeren in duurzaamheid en met een jaren ’30 woning is dat een prima uitdaging. Buiten mijn eigen bezit probeer ik als vastgoedadviseur vooral veel eigenaren te informeren over de kansen bij het investeren in duurzaamheid.

Nieuws van Frank Verwoerd

DGBW: routekaart Kantoren gelanceerd

DGBW: routekaart Kantoren gelanceerd

Martin Mooij in NVMagazine: 'label C-verplichting zet weinig zoden aan de dijk'

Martin Mooij in NVMagazine: 'label C-verplichting zet weinig zoden aan de dijk'