Arjan van Eijk

Naam

Arjan van Eijk

Functie

Sustainability Analyst

Werkt bij

Colliers

Rol DGBC professional

Werkgoep Kantoren, BuildingLife Ambassadeur

Social media

Hoe zie jij je eigen rol binnen de werkgroep?

Vanuit Colliers adviseren en begeleiden we eigenaren en eindgebruikers bij het verduurzamen van hun kantoorgebouwen. Zodoende krijgen we goed mee wat voor beiden hierbij de uitdagingen zijn. Daarnaast doen we zelf onderzoek naar de impact van de verduurzaming op de kantorenmarkt en publiceren we hier regelmatig over. Deze kennis en praktijkervaringen breng ik graag in binnen de werkgroep. 

 

Wat is je motivatie om deel te nemen aan deze werkgroep? 

Samen hebben we de verantwoordelijkheid om klimaatverandering zoveel mogelijk tegen te gaan. Voor de gebouwde omgeving betekent dat een forse energiereductie, die niet eenvoudig te realiseren is. Tegelijk is er op het gebied van verduurzaming vaak zoveel meer mogelijk dan een eigenaar of eindgebruiker in eerste instantie beseft. Ik zie het als onze uitdaging om iedere belegger en eindgebruiker bewust te maken van de urgentie en mogelijkheden en hen door middel van praktische tools in staat te stellen om te verduurzamen. 

 

Paris Proof worden, is dat voor jouw sector haalbaar? 

Voor een groot deel van de kantorenvoorraad is dat absoluut mogelijk. Vooral in de goed presterende kantoorgebieden schat ik de haalbaarheid hoog in. Zo zijn al veel institutionele beleggers met veel bezit in deze gebieden gestart met het ontwikkelen van langjarige routekaarten en Net-Zero targets. In minder goed presterende gebieden met structureel overaanbod is de situatie vaak anders. Hier zullen sommige gebouwen mee kunnen komen en daarmee huurders naar zich toe trekken. Tegelijkertijd wordt het daardoor lastig om de rest van de voorraad in die gebieden te verduurzamen. 

 

Wat zijn de toekomstplannen voor jullie eigen bezittingen?

Als Colliers Nederland willen we in 2025 een klimaatneutrale operatie voeren. Onze ambitie is dus hoog. Tegelijkertijd hebben wij geen gebouwen in eigendom, maar huren we onze vier locaties van verschillende partijen. Daarom maken we afspraken met onze verhuurders om samen naar klimaatneutrale huisvesting te werken.

Nieuws van Arjan van Eijk

Maak uitstoot door transport en productie van bouwmaterialen onderdeel van besluitvorming

Maak uitstoot door transport en productie van bouwmaterialen onderdeel van besluitvorming