Zonnepanelen op dertien Amsterdamse metrostations

Dit jaar gaat Amsterdam samen met Vervoerregio Amsterdam en GVB de daken van dertien metrostations voorzien van zonnepanelen. Het is een van de projecten waarmee Amsterdam een bijdrage levert aan de klimaatdoelstelling van de stad om in 2030 de CO2-uitstoot met 55 procent te verlagen ten opzichte van 2012.

In totaal komen er meer dan vijfduizend zonnepanelen op de daken van de metrostations. Het gaat om Gaasperplas, Kraaiennest, Diemen-Zuid, Verrijn Stuartweg, Heemstedestraat, Henk Sneevlietweg, Van der Madeweg, Spaklerweg, Strandvliet, Gein, Holendrecht, Bullewijk en Venserpolder.

Stroom voor stations

De stroomopbrengst van deze zonnepanelen is vergelijkbaar met het verbruik van meer dan vierhonderd huishoudens. De panelen voorzien de stations van stroom. Die hebben ze nodig voor alle installaties zoals roltrappen, verlichting en liften. 

Planning

In maart is het project van start gegaan bij de stations Gaasperplas en Diemen Zuid. Inmiddels liggen daar de eerste zonnepanelen al op het dak. De projecten Verrijn Stuart, Heemstedestraat en Henk Sneevlietweg zijn ondertussen volop in voorbereiding. De oplevering van de eerste zes stations is naar verwachting in juni van dit jaar. De andere zeven stations volgen in december.

Participanten

Gemeente Amsterdam

Gerelateerd

Leiderschapstafels PROVADA: wat is Green Leadership?

Leiderschapstafels PROVADA: wat is Green Leadership?

ABN AMRO breidt Missie2030 uit met ambitieuze Paris Proof-norm

ABN AMRO breidt Missie2030 uit met ambitieuze Paris Proof-norm

Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen aangenomen!

Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen aangenomen!