WorldGBC CEO Jane Henley: “Duurzaamheid is geen ‘add on’, maar een ‘must have’”

Deze editie van de Dutch Green Building Week is niemand minder dan Jane Henley aanwezig tijdens het openingscongres op 16 september in het Lucent Danstheater in Den Haag. Henley is CEO van de World Green Building Council en koos Nederland uit voor een bezoek. Zij zal tijdens het congres spreken over de businesscase van duurzaam bouwen. “Vorig jaar was ik al onder de indruk van de activiteiten die in Nederland werden gehouden. Het lijkt erop dat de Dutch Green Building Council dit jaar weer het meest volle programma heeft van alle Green Building Councils ter wereld.”

Hoe voelt het om in de voetsporen te treden van prins, inmiddels koning Willem-Alexander van Oranje, die vorig jaar aanwezig was tijdens het openingscongres van de Dutch Green Building Week?

“Een grote eer natuurlijk. Dat zelfs de prins, nu dus koning, betrokken is bij de Dutch Green Building Week, geeft maar eens aan hoe sterk de invloed is van de Nederlandse Green Building Council. Het zet ook het belang van groen bouwen stevig op de agenda. Dat is een goede ontwikkeling.”

Is de Dutch Green Building Council een voorbeeld voor andere Green Building Councils in de wereld?

“We hebben nu wereldwijd 96 Green Building Councils. Ik denk dat de ambitie, het enthousiasme en het ondernemerschap in Nederland zeker wordt gewaardeerd door de andere councils. Het is mooi om te zien dat er wereldwijd een goede samenwerking op gang is gekomen om kennis en ervaring uit te wisselen en verduurzaming van de gebouwde omgeving te stimuleren.”

Den Haag is dit jaar gaststad van de Dutch Green Building Week. Wat vindt u daarvan?

“Den Haag is een uitstekend voorbeeld van hoe gemeentelijke overheden een bijdrage kunnen leveren aan people, planet en profit. Den Haag heeft een ambitieus doel om in 2040 klimaatneutraal te zijn en heeft hiervoor een concreet actieplan opgesteld: met innovatieve technieken met zeewater- en aardwarmteverwarming, met een duurzaam inkoopbeleid en met het stimuleren van duurzaam bouwen. Zo ben ik erg blij om te zien dat er bij de nieuwbouw van het Internationale Strafhof BREEAM-NL wordt gezien als maatstaf.”

Begin dit jaar publiceerde de World Green Building Council de businesscase van duurzaam bouwen. Dit past helemaal bij het thema van dit jaar: GREEN MEANS BUSINESS. Wat betekent dit thema voor u?

“Het is een groot, actueel én mooi thema, vind ik. Het geeft aan dat groen bouwen niet alleen goed is voor mens en milieu, maar ook voor de portemonnee. Dat blijkt ook uit de businesscase van duurzaam bouwen. Een groen gebouw is qua kosten niet duurder dan een conventioneel gebouwd gebouw. Bovendien is aangetoond dat groene gebouwen vaak hogere verkoop- en verhuurprijzen kennen. Het is een toekomstbestendige investering. En in gebruik kan er geld worden bespaard door het lagere energieverbruik. Daarnaast is bewezen dat groene kantoorgebouwen ook gezonder zijn voor de mensen die er werken. De arbeidsproductiviteit in groene gebouwen is hoger. Dat betekent dus: groen is echte business geworden.”

Kunt u een tipje van de sluier oplichten van waarover u tijdens het openingscongres zal gaan spreken?

“In nauwelijks tien jaar tijd is de visie op verduurzaming van de gebouwde omgeving enorm veranderd. Bij de eerste golf van verduurzaming ging het vooral om zuinig om te gaan met energie en efficiënt gebruik te maken van hulpbronnen. De tijden zijn veranderd. Nu ligt de focus meer op het verbeteren van het milieu-ontwerp, de bouw en de prestaties van een gebouw. Ik zal ingaan op de businesscase van duurzaam bouwen: hoe groene gebouwen niet alleen beter zijn voor milieu, maar daarnaast ook de operationele kosten verlagen, de vermogenswaarde verbeteren en banengroei stimuleren.”

Wat is de grootste uitdaging voor Nederland vindt u?

“Holland is niet immuun geweest voor de wereldwijde financiële crisis. Maar juist in dit economisch moeilijke klimaat is het de grootste uitdaging om de boodschap van verduurzaming te blijven verkondingen. Schone taak voor de Dutch Green Building Council. Het is voor overheden en bedrijven belangrijk om duurzaamheid te gaan zien als ‘must have’, en niet als ‘add on’.”

Gerelateerd

6 vragen en antwoorden over CSDDD

6 vragen en antwoorden over CSDDD

Maak kennis met onze nieuwe partner Goldbeck Nederland B.V.

Maak kennis met onze nieuwe partner Goldbeck Nederland B.V.

Building Life ambassadeur Dennis Hauer is architect en directeur bij Urban Climate Architects in Delft

‘Biobased gebouwen voelen beter, zijn gezonder, slaan CO2 op én zijn veel leuker om te ontwerpen’