‘Wij gaan met de TGV naar Parijs’

Vastgoedinvesteerder CBRE Global Investors heeft zichzelf als doel gesteld om met de Nederlandse kantoren portefeuille al in 2035 klimaatneutraal te zijn. “Dat is eerder dan de Paris Proof doelstellingen van 2050”. Aldus Ronald van der Waals, fundmanager van het CBRE Dutch Office Fund, in gesprek met Lars Sørensen. Op uitnodiging van DGBC gingen zij in gesprek. In dat gesprek deelt Van der Waals zijn visie op de doelstellingen van Paris Proof. “Wij gaan met de TGV naar Parijs en niet met de stoptrein.”

Het is een mooie beeldspraak van Van der Waals, maar het is niet zomaar een kreet. CBRE Global Investors is ervan overtuigd dat duurzaam investeren op langer termijn bijdraagt aan een hoger rendement en trekt het zelfs nog breder. Er wordt ook ingezet op de gezondheid van de gebruikers van de gebouwen in bezit van CBRE Global Investors. “Wij zijn ervan overtuigd dat er ook oog moet zijn voor de gezondheid van mensen binnen gebouwen, of het nou een woning, winkel, logistiek of kantoor is. Het begint steeds relevanter te worden, mensen zijn er steeds meer mee bezig. Paris Proof richt zich met name op de gezondheid van het gebouw, wij vinden dat je daar bovenop ook moet kijken naar de gezondheid van de mens.”

Niet blindstaren

Al die doelstellingen zijn eenvoudiger te verwezenlijken in een nieuwbouwproject dan in de bestaande bouw. Toch wil Van der Waals zich niet blindstaren op nieuwbouw. “De uitdaging zit in de bestaande voorraad. Gemiddeld wordt hier 1% per jaar hieraan toegevoegd. We zullen dus juist deze bestaande voorraad moeten revitaliseren. Dit willen we vooral doen door het toepassen van slimme technieken.”

Amsterdams grachtenpand

Ook bij het verduurzamen van bestaande bouw heeft Van der Waals nog vragen. Want wat moet er gebeuren met de materialen die worden verwijderd? En is een oud pand automatisch niet duurzaam? Het zorgt voor een andere manier van denken. Van der Waals geeft als voorbeeld een grachtenpand uit 1670 aan de Herengracht in Amsterdam dat in eigendom is van het CBRE Dutch Office Fund: “Dat pand is honderden jaren oud, en staat er nog steeds. Er is altijd vraag naar en is daarmee misschien wel één van de meest duurzame gebouwen uit onze portefeuille.”

Grote proeftuin

Toch is het zeker niet zo dat Van der Waals achteroverleunt en oude gebouwen koestert. Sterker nog: hij stelt ambitieuze doelen en was dan ook één van de genomineerden voor de Green Leader Award 2018. Een nominatie die hem trots maakt en aanzet om door te ontwikkelen: “Onze portefeuille is een hele grote proeftuin. Komt er een goed idee, dan testen we dat uit in een van onze gebouwen en leren we daar samen van. Ik wil graag nog meer goede initiatieven ondersteunen, met name uit de wetenschap en bedrijfsleven en met praktische oplossingen zoals we hebben gezien bij de technische universiteiten en de High Tech Campus.. De rol van CBRE Global Investors is het beschikbaar stellen van een gebouw om hun techniek echt levensvatbaar te krijgen.”

Gerelateerd

DGBC vertaalt maatschappelijke missie naar aangescherpt MVO-beleid

DGBC vertaalt maatschappelijke missie naar aangescherpt MVO-beleid

500 nestkasten voor vogels en vleermuizen in nieuwbouwwijk Berckelbosch Eindhoven

500 nestkasten voor vogels en vleermuizen in nieuwbouwwijk Berckelbosch Eindhoven

'Vestigingen laten overschakelen op ledverlichting had gisteren al gekund'

'Vestigingen laten overschakelen op ledverlichting had gisteren al gekund'