‘We bouwen nu hét probleem van de toekomst’

Nederland bouwt niet ambitieus en toekomstbestendig genoeg, vindt hoogleraar duurzaam bouwen Andy van den Dobbelsteen (TU Delft). ‘Nu bestaat nieuwbouw uit gebouwen die nét niet goed genoeg zijn. Die worden straks de grootste probleemgevallen.’ Dat zegt Van den Dobbelsteen in het Technisch Weekblad.

In het Technisch Weekblad gaat Van den Dobbelsteen in op vragen over hoe de gebouwde omgeving in Nederland toekomstbestendig gemaakt kan worden. Daarin wordt hem ook gevraagd naar behapbare doelen, waarop de hoogleraar naar Paris Proof verwijst.

‘Van mij hoeft niet alles in één keer. Doe de grootste klappers eerst. Je hebt bijvoorbeeld woningcorporaties met grote portfolio’s met portiekflats. Ik vind dat je beter een hele wijk van energielabel E naar C kunt brengen dan één flatgebouw van E naar A. Maar we moeten ook verder kijken. Bij de Dutch Green Building Council hebben we het begrip ‘Paris Proof’ voor gebouwen ontwikkeld. Dan kijken we naar de potentiele duurzame energieopwekking van Nederland en kijken we hoeveel energie de gebouwde omgeving dan nog mag vragen. Gebouwen moeten zo zuinig worden dat ze met minimale externe energie toekunnen.’

Verder lezen

Lees het hele intervieew op de website van het Technisch Weekblad

Het hele interview is ook als geluidsfragment terug te luisteren, waarin hij ook zijn idee om weer een Elfstedentocht te organiseren verder uiteenzet. 

Gerelateerd

Adviesbureau De Groene Jongens adviseert bedrijven en gebouweigenaren bij hun verduurzamingsprocessen.

Duurzaamheid als hoogste doel: adviesbureau De Groene Jongens wil altijd meer impact maken

Concrete oplossingen die jouw organisatie kunnen helpen om netcongestieproblemen te omzeilen

De uitdaging van netcongestie in de energietransitie: 5 tips voor jouw organisatie

Nederlands architectenbureau VenhoevenCS voor duurzame architectuur, stedenbouw en infrastructuur, heeft duurzaam Olympisch zwembad Parijs ontworpen

Duurzaam olympisch zwembad Parijs naar Nederlands ontwerp klaar voor de Spelen