Warmte-absorberende verf zorgt voor win-winsituatie

De oppervlakte van daken wordt in Nederland inmiddels op grote schaal gebruikt voor elektrische energieopwekking, met behulp van zonnepanelen. Maar hoe kan ander ongebruikt oppervlak bijdragen, zoals bijvoorbeeld een gevel? Die vraag was voor Paris Proof-partner TNO aanleiding om in de mogelijkheden van warmte-absorberende verf te duiken.

Sanne van Leeuwen (TNO) legt uit dat een groot deel van onze energiebehoefte in de gebouwde omgeving ontstaat door het verwarmen van gebouwen en warm tapwater. Daardoor ontstond bij TNO het idee om een verf te ontwikkelen die warmte absorbeert, maar dit doet in het niet zichtbare deel van het zonlicht. “Het doel was dus om esthetisch aantrekkelijke gevels te ontwerpen, wat bijdraagt aan de acceptatie van het product. Doordat bij renovaties de gebouwschil vaak ook wordt aangepakt om de isolatiewaarde te verbeteren, ontstaat er een win-winsituatie door deze zonnecollector direct te integreren in een gevelpaneel. Maar dit is ook toepasbaar in een nieuwbouwsituatie.”

Wil je het hele verhaal lezen? Dat kan hier in de nieuwe editie van Toekomstbouwers

DGBC-partners

TNO

Gerelateerd

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. 'Sturen op werkelijk energiegebruik' gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'