Vijftig zonder feest

We hebben maar één aarde. Nederlanders leven nog alsof er bijna vier wereldbollen zijn, maar we hebben toch maar één aarde. Ook Zweden kiest als gastheer van de Wereldmilieudag 2022 - dit jaar op zondag 5 juni - voor dit thema: ‘Only One Earth’. En dat doen de Zweden om een punt te maken.

Want dit thema was letterlijk ook in 1972 het thema in Stockholm, bij de slotverklaring van de allereerste grote VN milieuconferentie. Als je die leest, dan zie je dat we amper opgeschoten zijn in de afgelopen 50 jaar.

Na 50 Wereldmilieudagen is het allemaal nog akelig actueel. “We continue to face the triple planetary crises of climate change, nature loss, and pollution”, benadrukt Zweden.

In Nederland zien we bijvoorbeeld als concrete consequentie dat ons CO2-budget bijna op is, ook voor de bouw- en vastgoedsector. Traditionele grondstoffen worden onbetaalbaar, terwijl de zeespiegel stijgt en de biodiversiteit op een dieptepunt is. We gaan er mee om alsof we ook wel zonder kunnen. Niets is minder waar. Het moet echt anders.

 

Er zijn dus harde keuzes nodig en precies die roep klinkt nu Rusland de gaskraan dichtdraait. We zijn in Nederland ongelooflijk laat en traag met maatregelen, maar toch: beter laat dan nooit. Deze wereld is de enige die we hebben.

 

Wat moet er gebeuren? We moeten zo snel mogelijk naar nul CO2-uitstoot. Ook in onze sector en we weten allemaal wel hoe: met biobased bouwmaterialen en maximaal hergebruik energieleverende betaalbare gebouwen maken, die van binnen gezond en van buiten biodivers zijn.

Lastig? Misschien, maar alle partners van DGBC leveren daar al jaren hun bijdrage aan en we merken een versnelling. Zo verdubbelde het aantal BREEAM-NL certificaten vorig jaar en ook zien we dat het klimaat en de biodiversiteit steeds vaker het beginpunt van het ontwerp is.

 

De vijftigste Wereldmilieudag is een dag om te markeren, ook al zijn we er nog lang niet. Het is zeker een schitterende dag om eindelijk eens het Paris Proof commitment te ondertekenen!

 

Annemarie van Doorn

SDG's

Logo voor Duurzame steden en gemeenschappenDuurzame steden en gemeenschappen | Logo voor Verantwoorde consumptie en productieVerantwoorde consumptie en productie | Logo voor KlimaatactieKlimaatactie

Gerelateerd

Nieuwe DGBC-partner stelt zich voor: Nivab Vastgoed Advies

Nieuwe DGBC-partner stelt zich voor: Nivab Vastgoed Advies

"Het is nu investeren of straks de rekening betalen, als dat nog kan"

"Het is nu investeren of straks de rekening betalen, als dat nog kan"

Marktconsultatie BREEAM-NL Nieuwbouw Woningen

Marktconsultatie BREEAM-NL Nieuwbouw Woningen