Vijf vragen aan de nieuwe partner circulariteit: De Vries en Verburg

De Vries en Verburg voegde zich eerder dit jaar bij de Programmaraad Circulariteit van Dutch Green Building Council. Timo Stuij, Planontwikkelaar, vertelt over de organisatie en de duurzame ambities van de kersverse partner Circulariteit.

Op wat voor manier dragen jullie bij aan het verduurzamen van de gebouwde omgeving?

“De Vries en Verburg is een bouwbedrijf met een focus op duurzame projecten. Dat uit zich op verschillende manieren, maar we gaan vaak aan de slag met GPR en vooral BREEAM-NL. We hebben ook de ambitie om jaarlijks betrokken te zijn bij drie BREEAM-projecten. Daarbij vinden we het belangrijk dat de expertise niet bij één specialist ligt. Daarom leiden we ook meerdere mensen op tot BREEAM-NL Expert. De BREEAM-certificering is steeds vaker een onderdeel van de uitvraag, iets dat we met circulariteit nu ook meer en meer merken.” 

Wat is jullie expertise?
“Onze belangrijkste expertise is eigenlijk onze veelzijdigheid. Er is weinig dat we niet kunnen. Daarom zijn we betrokken bij de bouw in allerlei sectoren: van ziekenhuizen tot kantoren en van onderwijsgebouwen tot appartementen en winkels. Wanneer er sprake is van eigen ontwikkeling uit zich dat voornamelijk in utilitaire woningbouw.” 

Waarom zijn jullie partner circulariteit geworden?

“We willen een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van meer circulariteit binnen de bouw. Er wordt veel gezegd en geschreven over circulariteit. Het is belangrijk dat de definitie van circulariteit duidelijk en helder wordt maar ook blijft, voordat het een hol containerbegrip wordt. Voor onszelf en onze partners is het daarom goed om daar actief bij betrokken te zijn.”


Wat kunnen jullie de programmaraad circulariteit bieden? En wat verwacht je op te halen?

“Wij hebben een breed netwerk aan partners in de vorm van adviseurs, leveranciers en onderaannemers en beschikken over veel kennis van bouwtechniek en het bouwproces. Anderzijds hopen we kennis en inspiratie op te halen met betrekking tot financiering en marktvraag. Daarnaast is het belangrijk om met partijen uit een andere hoek van de bouw na te denken over deze ontwikkelingen.”


Kun je een mooi voorbeeld geven van een project waarin jullie bijdragen aan meer circulariteit in de bouw?

"Het kantoor- en laboratoriumgebouw BioPartner Center 5, gelegen op het Rhijngeest-Zuid in het Bio Science Park Leiden, is wat mij betreft een sprekend voorbeeld. Op deze locatie in Leiden gebeurt heel veel. Er wordt veel gebouwd, maar ook gesloopt. De opdrachtgever wilde dat het project niet alleen duurzaam is, maar ook een voorbeeldfunctie krijgt op het gebied van circulariteit. Samen met onze partners maken we die ambities van het ontwerpteam waar. Zo heeft Beelen een kantoorgebouw gesloopt en veel materiaal wordt lokaal hergebruikt. Onder andere de staalconstructie is op een dusdanige manier verwijderd dat die wordt hergebruikt en dus een nieuw leven krijgt. Met dit soort goedlopende samenwerkingen hopen we anderen te inspireren.”




Gerelateerd

Hercuton lanceert duurzaamheidsconfigurator voor bedrijfspanden en kantoren

Hercuton lanceert duurzaamheidsconfigurator voor bedrijfspanden en kantoren

Maak kennis met onze nieuwe partner Innovattic

Maak kennis met onze nieuwe partner Innovattic

Het Duurzaam Bouwen Woordenboek van DGBC bevat 265 veelgebruikte termen en afkortingen uit de bouwwereld.

DGBC lanceert woordenboek voor duurzaam bouwen