Vier BREEAM-NL sterren voor Akzo Nobel kantoor op Zuidas

Het nieuwe 17.000 m2 grote kantoor dat Dura Vermeer voor huurder AkzoNobel aan de Zuidas in Amsterdam bouwt en eigendom is van de in Hamburg gevestigde vastgoedvermogensbeheerder Union Investment heeft het 4 sterren BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie Ontwerpcertificaat verkregen.

Daarmee voldoet het ontwerp van architect GROUPA aan de op na hoogste eisen op het gebied van duurzaamheidsprestaties, zoals de BREEAM-methode die definieert. ‘Een Excellent certificering was van het begin onze ambitie. Mede door een goede samenwerking met alle betrokken partijen is het ons daadwerkelijk gelukt een 4 sterren certificaat binnen te slepen’‘, aldus alle projectbetrokkenen. Bij de certificering is Dura Vermeer bijgestaan door BREEAM-NL expert Kontek.

Ingenieuze dubbele klimaatgevel

De doelstelling is nu om het 4 sterren BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie Oplevercertificaat te behalen. Om dit doel te bereiken, beschikt de nieuwbouw over PV-(zonnecellen) op het dak, een Warmte- en Koude Installatie (WKO), de nabijheid van het NS-station en een ingenieuze gevel die is uitgevoerd als dubbele klimaatgevel. Daarbij wordt zomers de warme lucht tussen de binnenste en buitenste huid van het gebouw weggeventileerd om opwarming van de binnenruimte tegen te gaan. In de winter wordt de ventilatie afgesloten waardoor de stilstaande warme lucht juist helpt om het gebouw te verwarmen.

‘‘Wij zijn ervan overtuigd dat een duurzame praktijk hand in hand gaat met economische toegevoegde waarde en de levensvatbaarheid van duurzame producten op de lange termijn’‘, zegt Bent Muelena, Head of Project Management bij Union Investment, eigenaar van het AkzoNobel kantoor. Union Investment is één van de eerste Duitse grote vastgoedportefeuillebeheerders die een uitgebreide duurzaamheidsanalyse heeft gemaakt van haar wereldwijde vastgoedfondsportefeuille. Die bestaat momenteel uit 37 bezittingen met nationale of internationale duurzaamheidscertificaten als LEED, BREEAM of DGNB, in totaal zo’n 4,7 miljard euro.

Het nieuwe 17.000 m2 grote kantoor is een ontwikkeling en realisatie van Dura Vermeer. AkzoNobel wordt de nieuwe huurder van het gebouw. Het gebouw wordt het nieuwe hoofdkantoor van deze toonaangevende wereldwijde verf-en coatingsonderneming en vooraanstaand producent van specialistische chemicaliën. Planning is dat het gebouw in 2015 wordt opgeleverd.

Bron: Dura Vermeer

Gerelateerd

‘Een nieuw jaar, met meer urgentie tot verduurzaming dan ooit’

‘Een nieuw jaar, met meer urgentie tot verduurzaming dan ooit’

Lidl bouwt eerste energie- en CO2-neutrale supermarkt van Nederland

Lidl bouwt eerste energie- en CO2-neutrale supermarkt van Nederland

CO₂-opslag in bouwmaterialen, en wel nu!

CO₂-opslag in bouwmaterialen, en wel nu!