Via Parijs van Poetins gas af

Het lijkt wel alsof Nederland nu voor het eerst nadenkt over ‘hoe komen we écht van het gas af?’ en dan gaat het over Russisch gas. We willen in de actie schieten – dat is goed, het zal tijd worden – maar we weten niet hoe. Zo lijkt het, toch? Gelukkig hoeven we niet te wachten op een Europees afbouwplan, of op ‘actie, actie, actie’ uit het Torentje. Vastgoedeigenaren, adviseurs, bouwbedrijven en financiers zijn nu zelf bezig met het stevig terugdringen van gasverbruik, omdat ze (hun) gebouwen ‘Paris Proof’ willen maken. Bijna vierhonderd professionele koplopers zijn verenigd in de Dutch Green Building Council en wij delen onze kennis en methoden graag met iedereen die nu pas doorheeft dat ‘we iets moeten’.

Het Paris Proof doel is om 66 procent minder energie te gebruiken. De rest wekken we duurzaam op. Zo stoten we geen CO2 meer uit. Daar komen we dus door allereerst veel minder fossiele brandstoffen te verstoken. Zo blijven we binnen de lijnen die we internationaal afgesproken hebben in het Klimaatakkoord van Parijs (2015). Paris Proof-zijn helpt echt tegen de opwarming van de aarde, als veel meer bedrijven en huishoudens het gaat doen. Grote bijkomende voordelen: je ligt niet meer wakker van record-gasprijzen én we hebben ook geen kuub Russisch gas meer nodig. 

Paris Proof is vrijwillig, maar de ondertekenaar van dit grote commitment zijn gedreven bedrijven. Dus zij laten het niet alleen bij een mooi doel of mooie woorden. Zij werken zelf aan een praktisch plan, per woning, per kantoor. Want dat verzorgt de overheid niet, ook het energiebedrijf niet. Vastgoedeigenaren, huurders en woningeigenaren moeten zich er zelf in willen verdiepen. Parallel aan de gasprijs is de motivatie daarvoor in de laatste maanden breed omhooggeschoten. Deze crisis is de stresstest voor het oude, lauwe duurzaamheidsdenken. De urgentie is hoger dan ooit – en wordt ook eindelijk nu zo ervaren.

Maar hoe dan verder? Bij Paris Proof hoort een aanpak, die je op weg helpt. Of beter gezegd: aanpakken. Per soort vastgoed hebben we een ‘routekaart’ die de uitdagingen in kaart brengt van bijvoorbeeld winkelvastgoed of kantoren. Concreet wordt het in de bijbehorende rekentool WEii (Werkelijke Energie intensiteit indicator) waarin je de gegevens invoert van jouw pand. Zo kun je zien hoe het is gesteld met je werkelijke energieverbruik. Omdat de WEii de meterstanden als uitgangspunt neemt, weet je precies welke factor ‘gedrag’ is - veel beter dan via een energielabel dat daar totaal niet op let. Staat de hele dag de thermostaat op 22 graden, terwijl er vertrekken leeg staan? Brandt de hele dag het licht, terwijl bijna iedereen thuis werkt? Dan is een label A-gebouw nog steeds een energieslurper. Er is hier nog een wereld te winnen, om te beginnen bij de gasrekening.

Omdat de aannemer of installateur niet bepaald morgen al op de stoep staan, heb je nog even de tijd om via de Paris Proof routekaart de mogelijkheden te verkennen. Met een adviseur kun je een prima praktisch maatwerkplan maken. Zo hoef je niet als een kip zonder kop je kantoor of woning vol te proppen met muurisolatie, HR++ glas, warmtepomp en zonnepanelen. Neem de slimme maatregelen met de goeie materialen. Liever nu bijvoorbeeld wat meer echt dik isolatiemateriaal dan een wettelijk verplicht te dun laagje. Het is duurder nu, maar straks scheelt het meer. Waarschijnlijk is dan ook een volledig elektrische warmtepomp mogelijk, in plaats van een hybride model. Kijk eens of je zonnepanelen kunt leasen, zodat je gebouweigenaar niet meteen zuur gaat kijken. Dat is het soort denken waarmee we echt gaan besparen. 

Dit geldt zelfs voor de laatste koppige vastgoedeigenaren die niets te maken willen hebben met de gasrekening van hun huurders. Ook zij zien nu vast wel het spreekwoordelijke licht, want nu gas- en stroomprijzen de lucht in vliegen worden hun warmtelekkende panden – terecht – onverhuurbaar.

Duurzaamheid is kortom een investering geworden, die je echt geld gaat opleveren.

Annemarie van Doorn

Directeur DGBC

Gerelateerd

Building Life ambassadeur Dennis Hauer is architect en directeur bij Urban Climate Architects in Delft

‘Biobased gebouwen voelen beter, zijn gezonder, slaan CO2 op én zijn veel leuker om te ontwerpen’

Provincie Gelderland neemt voortrekkersrol in waterzuinige nieuwbouw

Koplopers waterzuinige nieuwbouw in Gelderland gaan het doen

Scope 3-emissies van vastgoed, bouw en ontwerpprojecten soms wel meer dan 100 keer groter dan scope 1 en 2

Scope 3-emissies van vastgoed, bouw en ontwerpprojecten soms wel meer dan 100 keer groter dan scope 1 en 2