Verslag van Merosch Open Source over circulair bouwen

Merosch organiseerde tijdens de DGBW een Open Source bijeenkomst. Het thema van deze middag was: 'Van circulair beleid naar ontwerpen en bouwen.' Merosch schreef zelf een uitgebreid verslag van deze bijeenkomst. 

Merosch Open Source begon met een vragenronde: “Wat is de kennisbehoefte rondom het thema?” De belangrijkste vragen op een rij:

 • Er is nog altijd behoefte aan de definitie van circulair bouwen:
  1. Wat is het en hoe meten we het?
  2. Hebben we het alleen over het sluiten van materiaalstromen of meer dan dat?
 • Hoe stimuleer ik vanuit de vraagkant tot circulair bouwen?
 • Hoe overtuig ik de opdrachtgever tot circulair bouwen?
 • Er is behoefte aan een overzicht van de meest voor de hand liggende (circulaire) alternatieven op traditionele bouw en de daaraan gekoppelde stimuleringsregelingen vanuit overheid.
 • Hoe gaat een fabrikant om met het geven van garanties op (deels) hergebruikte gebouwonderdelen en dan met name de installaties?

De 4 belangrijkste leerpunten van de presentaties

Tijdens deze middag zijn er presentaties gegeven door Hans Scherpenzeel van RVO, Fien Peters en Sofie Snoek van C-creators, Nordin Oudshoorn van Merosch en Menno Schokker van Merosch. Hieronder kort en bondig de belangrijkste zaken op een rijtje.

 1. In 2050 volledige circulaire (bouw)economie
  Het Rijk wil in 2050 een volledig circulaire (bouw)economie hebben.
  Met als planning om tot en met 2023 het basiskamp in te richten (wetgeving, (fiscale) stimulatie, etc.), in 2030 halverwege de top te zijn, om in 2050 de top (een volledig circulaire bouweconomie) te halen.
   
 2. Milieu Prestatie Gebouw (MPG) centraal
  Het Rijk stelt de Milieu Prestatie Gebouw (MPG) centraal als meet- en sturingsinstrument voor circulair bouwen. De MPG, die al verplicht is voor nieuwbouwwoningen en -kantoren, zal de komende jaren aangescherpt worden. Eenzelfde soort ontwikkeling als de EPC.
   
 3. Toekomst circulair bouwen
  Naar verwachting ligt de toekomst van circulair bouwen in het domein van:
  - Hoe gaan we met zijn allen (lees de hele bouwketen) de MPG kunnen verlagen?
  - Hoe gaan we met zijn allen nu écht demontabel bouwen?
  - Hoe financieren we dit? Subsidies, leergeld, voorbeeldfunctie overheidsgebouwen?
   
 4. Hoe groot is de rol van prefab bouwen?
  Hoe groot is de rol van prefab bouwen in de transitie naar de circulaire bouweconomie? We bouwen al een eeuw op dezelfde traditionele manier, terwijl in andere branches de afgelopen 100 jaar zoveel technologische vooruitgang is geboekt. Het wordt tijd dat de bouw hier een inhaalslag in gaat maken. 

Tot slot: het ei van Columbus

Als laatste ‘food for thought’: het ei van Columbus. Dit kan wel eens liggen in verregaande industrialisatie van de bouwbranche in combinatie met andere businessmodellen van met name de beleggers, ontwikkelaars, aannemers en leveranciers. De hoge restwaarde van die dure circulaire producten na 30 tot 70 jaar moet nu inzichtelijk zijn en verzilverd kunnen worden.

Meer info: merosch.nl

DGBC-partners

Merosch

Gerelateerd

Toekomstbouwers 2022

Initiatieven en projecten op de kaart gezet

Biobased bouwen ‘onwaarschijnlijk belangrijk’ 

Biobased bouwen ‘onwaarschijnlijk belangrijk’ 

Elise van Herwaarden van a.s.r. real estate en Bert van Renselaar van Sweco

Slim vastgoed verduurzamen tot 2050