Verkiezingsuitslag begrijpen: Nederlanders hebben duidelijkheid en handelingsperspectief nodig

De uitslag van de provinciale statenverkiezingen; wat betekent die voor onze missie bij DGBC? Een vraag die ging leven, zeker nadat een participant mij vertelde dat ze met hun focus op duurzaamheid en circulariteit wellicht niet de juiste weg in hadden geslagen. De verkiezingsuitslag was dan ook het onderwerp van gesprek tijdens onze recente teamlunch.

Door: Annemarie van Doorn, directeur DGBC

Hoe moeten we de winst van Forum voor Democratie interpreteren en wat betekent dit voor ons werk? Moet het klimaatakkoord van de Forum-kiezers echt van tafel of voelen zij zich overvallen door de hoeveelheid regelgeving die hun kant op komt? Of zijn het de kosten die men niet kan overzien? De gekozen top-down benadering leidt tot verwarring en frustratie, zoveel is duidelijk. Is het eigenlijk een slecht teken? Stemmen voor Forum is een tegengeluid, maar niet per se een stem tegen duurzaamheid. Er lijkt simpelweg behoefte aan meer duidelijkheid en concrete handvatten.  

Veel draagvlak

Het verduurzamen van de gebouwde omgeving is iets waar wij dagelijks mee in de weer zijn: het creëren van een groene duurzame gebouwde omgeving. En daar staan we niet alleen in. Het gros van de politieke partijen heeft wel degelijk concrete plannen op het gebied van duurzaamheid, die ook door hun kiezers worden gesteund. Zelf merk ik door onze bijna 400 participanten, met wie wij samen naar een duurzaam gebouwde omgeving toewerken, dat er veel draagvlak is voor duurzaamheid in het algemeen en het aanpakken van de klimaatproblematiek.

Gedragsverandering 

Juist voor ons, onze participanten en voor die andere klimaatdrammers ligt er nu een kans om de juiste voorbeelden te laten zien. Het tonen van goede voorbeelden is iets dat we gedurende het tienjarig bestaan van DGBC altijd hebben gedaan, want iets dat wordt opgelegd leidt logischerwijs tot weerstand. Daarom zetten wij in op het delen van kennis en inzicht, dat leidt tot gedragsverandering. Daarom laten we meer dan ooit de positieve kant van duurzaamheid zien: toon de mogelijkheden en laat ook zien dat duurzame investeringen zich uitbetalen.

Koers houden

Uiteindelijk ben ik toch weer hoopvol gestemd. Onze taak is het bieden van handelingsperspectief, zodat we mensen meekrijgen. Duurzaamheid hoeft niet per se geld te kosten. Hypotheken worden nu al gunstiger verstrekt wanneer het om de verkoop van een duurzaam pand gaat. En een goed geïsoleerde woning heeft lagere energielasten. Tegelijkertijd worden duurzame panden gemakkelijker verhuurd en neemt ook hun levensduur toe. Maar dat sommige mensen door alle maatregelen en wet- en regelgeving soms door de bomen het bos niet zien, kan ik ook begrijpen. Daarom zullen wij bij DGBC aan de koers vasthouden die we al jaren varen. Door meten, weten en delen. Zodat in de gebouwde omgeving weloverwogen beslissingen worden gemaakt op basis van feiten, ongeacht of we politiek gezien nu links, of rechts afslaan. 

 

Gerelateerd

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'

Intentieverklaring markeert een samenwerking tussen 14 vooraanstaande ketenpartners uit de ontwerp-, techniek- en bouwsector, gericht op de praktijktoets Milieuprestatie Gebouwen (MPG).

Unieke samenwerking tussen ketenpartners voor Praktijktoets MPG

Adviesbureau De Groene Jongens adviseert bedrijven en gebouweigenaren bij hun verduurzamingsprocessen.

Duurzaamheid als hoogste doel: adviesbureau De Groene Jongens wil altijd meer impact maken