Verduurzaming huurhuizen moet sneller

Ruim de helft van alle sociale huurwoningen heeft in 2013 een groen energielabel en het aantal woningen met zonnepanelen vorig jaar nam met 75% toe. Maar dit aantal ligt te laag.

Dit staat in de energiebesparingsmonitor SHAERE van Aedes. Ruim 67.000 huurwoningen van de 126 corporaties die in de energiebesparingsmonitor van 2013 zijn opgenomen, kregen het afgelopen jaar een hoger energielabel. Zo heeft 29% van de woningen een A-label en 13% een B-label. De grootste groep huurwoningen, bijna een derde, heeft overigens een C-label. 

Zonnepanelen en zonneboiler

Het aantal huizen met zonnepanelen steeg van 4.675 in 2012 naar 8.185 in 2013. Het aantal corporatiewoningen met een zonneboiler nam 7% toe tot 19.797 in 2013. Voor woningen die een hoog energielabel kregen, leiden de energiebesparende maatregelen tot een gemiddelde daling van het gasverbruik met bijna 20%. Daarnaast nam de gemiddelde CO2-uitstoot af net 1,4%. Gezien de mechanische ventilatie van geïsoleerde woningen steeg het gemiddelde energieverbruik licht. 

De Sociale Huursector Audit en Evaluatie van Resultaten Energiebesparing (SHAERE) is de officiële monitor van het Convenant Energiebesparing Huursector. In dit convenant van 2012 is afgesproken dan corporatiewoningen eind 2020 gemiddeld een energielabel-B hebben. Om dit te behalen, moeten jaarlijks meer woningen worden aangepast.

Bron: www.buildingholland.nl

Gerelateerd

Europese Raad keurt Energy Performance of Buildings Directive (EPBD IV) goed.

Definitief groen licht voor EPBD IV

Maak kennis met onze nieuwe partner Magnus Group

Maak kennis met onze nieuwe partner Magnus Group

Modulair bouwen

Circulaire restwaarde flexwoningen: duurzame oplossing voor acuut probleem