Verduurzamen van gebieden gebeurt al in Amsterdam, Rotterdam, Drachten en Utrecht

De Dutch Green Building Council is hard aan de slag om ook een BREEAM-NL keurmerk voor bestaande gebieden te ontwikkelen. Er valt namelijk grote winst te behalen in de verduurzamingsopgave voor bestaande gebieden. En dat wordt gezien. De afgelopen maanden hebben zich al een viertal gebieden aangemeld als pilotproject.

Het gaat om het Atlaspark Amsterdam, Rotterdam Central District, Leerpark Drachten en Utrecht Science Park.

Amsterdam

Het Atlaspark in Amsterdam is dé logistieke hotspot van de Amsterdamse haven. Het wordt gezien al seen van de voorbeelden van hoe een modern logistiek bedrijventerrein eruit moet zien. Met mogelijkheden voor zee- en binnenvaart transport, lucht-, weg- en spoortransport. Al veel grote bedrijven hebben hun weg naar dit park gevonden. Een certificering met BREEAM-NL Gebied moet zorgen voor een nog gunstiger en prettiger vestigingsklimaat voor zowel de bestaande als de toekomstige bedrijven. Ook streeft het Havenbedrijf Amsterdam naar innovaties, zodat de nog niet uitgegeven gronden, duurzaam worden benut.

Rotterdam

Het Rotterdam Central District is het belangrijke centrumgebied van Rotterdam rond het Centraal Station. Het wordt een hoogwaardig verblijfsgebied waar een bruisend stadscentrum met een 24-uurs economie bij hoort. In het Central District passeren jaarlijks 75 miljoen reizigers, worden 15.000 nieuwe hoogwaardige arbeidsplaatsen gecreeerd en worden 1050 appartementen opgeleverd. Het gebied moet een maximale bijdrage te leveren aan het Rotterdam Climate Initiative. Dat betekent 50% CO2-reductie ten opzichte van 1990 door de optimalisering van (duurzaam) energiegebruik, (collectieve) koude en warmte, en (collectieve) afvalinzameling en –transport.

Utrecht

Ook Utrecht heeft als grote stad een pilotproject voor BREEAM-NL Gebied. Het Utrecht Science Park in De Uithof ontwikkelt zich tot een internationaal vooraanstaand centrum voor hoger onderwijs, wetenschappelijk onderzoek, academische patiëntenzorg, en kennisintensieve bedrijvigheid en ondernemingen. De focus ligt bij dit gebied op het optimal bebouwen van het bestaande gebied. Hierdoor blijft het buitengebied groen en open. Bovendien vraagt het om minder infrastructuur. Duurzaam dus.

Drachten

Een ander toonaangevend gebied bevindt zich in Drachten. Op het Leerpark Drachten zijn enkele scholen voor voortgezet (beroeps)onderwijs en een sportaccomodatie gevestigd. Daarnaast zijn twee stroken met woningen in het gebied aanwezig. In 2011 is met de betrokken partijen een gebiedsvisie opgesteld. Het keurmerk BREEAM-Gebied wordt ingezet om de duurzaamheidsambities verder te concretiseren en uiteindelijk ook op een zo hoog mogelijk niveau te certificeren.

Gerelateerd

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'

Intentieverklaring markeert een samenwerking tussen 14 vooraanstaande ketenpartners uit de ontwerp-, techniek- en bouwsector, gericht op de praktijktoets Milieuprestatie Gebouwen (MPG).

Unieke samenwerking tussen ketenpartners voor Praktijktoets MPG

Adviesbureau De Groene Jongens adviseert bedrijven en gebouweigenaren bij hun verduurzamingsprocessen.

Duurzaamheid als hoogste doel: adviesbureau De Groene Jongens wil altijd meer impact maken