Van der Heijden ontwikkelt zeventien duurzame woningen in Den Hoek

Het college van burgemeester en wethouders in Vught heeft de grond voor de bouw van zeventien duurzame woningen in het Plan Den Hoek in Helvoirt gegund aan Van der Heijden projectontwikkeling uit Schaijk. De woningen vallen in het betaalbare (tot 250.000 euro vrij op naam) en middeldure segment (tot 400.000 vrij op naam).

Van de drie geselecteerde inschrijvers scoorde het concept van Van der Heijden het best op de circulaire oplossingen en haalbaarheid. Wethouder Vos is blij met het resultaat van de aanbesteding én met de keuze voor de winnende partij.  

In het hele land is de druk op de woningmarkt hoog en de behoefte aan woningen groot. Ook in de gemeente Vught. Zeker als het gaat om betaalbare woningen voor starters en senioren en woningen in het middeldure segment. Wethouder Vos vindt het dan ook belangrijk dat juist deze categorieën in Den Hoek aan bod komen.

Daarnaast kennen de woningen een hoge mate van duurzaamheid en circulariteit, vanzelfsprekend belangrijk voor het milieu en klimaat. Ook is het bouwproces kort, zodat de woningen snel gereed zijn. Wethouder Vos: ‘In dit plan komt alles bij elkaar: aantrekkelijke prijscategorieën, een korte bouwtijd én duurzaamheid. De gemeente wil de ontwikkeling van duurzame woningen stimuleren. Deze woningen zijn circulair, energieneutraal en klimaat adaptief. Dat maakt het Plan Den Hoek tot een prachtige pilot voor deze optimaal ‘groene’ woningen.’

BCI methode

Om de beste keuze te kunnen maken voor de meest circulaire woningen is de aanbesteding gegund op basis van de zogenaamde Building Circularity Index (BCI methode). Dit is een betrouwbaar en uniform meetinstrument om verantwoord hergebruik te beoordelen. Daarbij wordt gekeken naar de herkomst van materialen, de herbruikbaarheid en de losmaakbaarheid van materialen en elementen, waarbij er ook een weegfactor voor de milieu impact van materialen wordt gebruikt.

Van der Heijden projectontwikkeling benadrukt dat circulair bouwen op zich al een uitdagende opgave is. Extra uitdagend wordt het als het – zoals hier – gaat om woningen in het betaalbare en middeldure segment. Maar het is een uitdaging die het bedrijf graag en vol vertrouwen aangaat.

Ambitie haalbaar

Volgens Herbert van der Heijden, mede-eigenaar, toont het ingediende bouwconcept aan dat de ambitie haalbaar is. Onder andere door gebruik te maken van een demontabel casco van ‘groen’ beton met toevoeging van ‘biobased’, gerecyclede en recyclebare materialen. Ook de badkamer en veel andere materialen en onderdelen zijn volledig demontabel. En met de leveranciers van onder meer de vloeren, binnenwanden en dakpannen zijn terugnamegaranties afgesproken.

Tevens geeft Van der Heijden aan dat de woningen snel opgeleverd kunnen worden: ‘onze ambitie is dat 75 dagen na de stort van de fundering de bewoners de sleutel ontvangen. Dan hebben zij een circulaire, klimaat adaptieve nul-op-de-meterwoning met veel comfort per vierkante meter’.

SDG's

Logo voor Duurzame steden en gemeenschappenDuurzame steden en gemeenschappen

Gerelateerd

Klop Beheer ziet zichzelf als voorlichter. ‘Wij zitten aan de knoppen en soms willen we daarmee een punt maken’

Klop Beheer ziet zichzelf als voorlichter. ‘Wij zitten aan de knoppen en soms willen we daarmee een punt maken’

Deel jouw Paris Proof-tool via DGBC

Deel jouw tool voor CO2-reductie

CSRD biedt kansen en uitdagingen voor bedrijven – Inzichten van ervaringsdeskundigen

CSRD biedt kansen en uitdagingen voor bedrijven – Inzichten van ervaringsdeskundigen