Urgentie!

Direct na de inval in de Oekraïne buitelden regeringen over elkaar heen om sancties af te kondigen tegen Rusland. U weet wel, dat land dat ondanks alles sancties ook vandaag weer olie, kolen en gas blijft leveren aan Europese landen, inclusief Nederland. 

Die handel zal snel afgelopen zijn, om allerlei redenen. Het roer moet om en dat kan ook. Nu we het derde IPCC-rapport lezen, weet iedereen dat ‘we alles in handen hebben om snel de uitstoot omlaag te brengen’. Wel is er haast geboden, melden de experts erbij. 

Oef. Nog niet zo lang geleden twijfelde ik op dat punt niet eens. Ja, ja, haast… Dat kan helemaal niet in een maatschappij als de onze, met zoveel gevestigde, fossiele belangen. Van olie tot bouwmaterialen, op veel fronten voel je de weerstand als het er echt op aan komt. 

Maar ik ben nu wat hoopvoller geworden. Gek genoeg dankzij die oorlog. Want nu hebben we bewijs dat onze regeringen wél snel kunnen beslissen en zelfs samen grote maatregelen kunnen nemen. Als de urgentie maar groot genoeg is. 

Annemarie van Doorn

Directeur DGBC

Gerelateerd

Building Life ambassadeur Dennis Hauer is architect en directeur bij Urban Climate Architects in Delft

‘Biobased gebouwen voelen beter, zijn gezonder, slaan CO2 op én zijn veel leuker om te ontwerpen’

Provincie Gelderland neemt voortrekkersrol in waterzuinige nieuwbouw

Koplopers waterzuinige nieuwbouw in Gelderland gaan het doen

Scope 3-emissies van vastgoed, bouw en ontwerpprojecten soms wel meer dan 100 keer groter dan scope 1 en 2

Scope 3-emissies van vastgoed, bouw en ontwerpprojecten soms wel meer dan 100 keer groter dan scope 1 en 2