TU Delft studenten beginnen met energie producerend appartement aan Solar Decathlon competitie

Het MOR (Modular Office Renovation) - team van de TU Delft, dat bestaat uit 46 studenten, staat aan de start van het wereldkampioenschap voor energiezuinige huizen. De afgelopen 15 dagen heeft het team een prototype gebouwd dat een inefficiënt kantoor renoveert in een appartement dat meer energie produceert dan dat het zelf gebruikt. Van 12 juli tot en met 28 juli zal het prototype strijden tijdens de Solar Decathlon Europe 2019 in Szentendre, Hongarije.  


Solar Decathlon

Tijdens de Solar Decathlon Europe zullen de huizen van de deelnemende teams worden beoordeeld op 10 onderdelen, waaronder architectuur, engineering & constructie, energie-efficiëntie en economische haalbaarheid. Voor elk onderdeel is een prijs te winnen en daarnaast worden alle punten bij elkaar opgeteld voor het algemeen klassement met een uiteindelijke winnaar. “Het team heeft twee jaar hard gewerkt aan het prototype en nu gaan we voor de overwinning. We zijn ontzettend trots op wat we hebben bereikt” aldus Nienke Scheenaart, teamlid van MOR en architectuur student. Er doen team mee van over de hele wereld zoals Spanje, Thailand, Hongarije en Frankrijk. Het MOR team is het enige Nederlandse team dat aan de wedstrijd mee doet.

Appartement bouwen in 15 dagen

Voor de competitie is het prototype in vijftien dagen door de studenten zelf gebouwd. Het prototype, is een uitsnede op ware grootte van een inefficiënt kantoor dat is omgebouwd in een appartement van 50 m2 met een binnentuin van 25 m2. Het bouwen was een enorme uitdaging voor de studenten. Francesco Longo, teammanager: “Tijdens de bouw hebben we een tegenslagen gehad, zo was de bestaande draagconstructie iets groter en een beetje schuin waardoor de montage van de gevelelementen en stuk lastiger was. Ondanks dat het team weinig bouwervaring had zijn we heel erg tevreden over het eindresultaat. De teamspirit was goed en iedereen heeft ontzettend hard gewerkt om het voor elkaar te krijgen. We zijn erg dankbaar voor de steun die we van onze partners hebben ontvangen, met in het bijzonder degene die ons op de bouwplaats hebben geholpen.” 

Van inefficiënte kantoren naar A+++ woningen

“Wij zien twee grote uitdagingen binnen de gebouwde omgeving in Nederland, namelijk de grote hoeveelheid aan inefficiënte kantoren en de grote vraag naar betaalbare woningen voor starters.” Legt Scheenaart uit. “Zo hebben ongeveer 55% van alle kantoren in Nederland een energielabel lager dan C en leveren daarmee een slechte prestatie. Door een recente verandering in regelgeving zijn kantoren met een energielabel lager dan C verboden vanaf 2023. Daarnaast zullen er voor 2030 één miljoen woningen worden bijgebouwd. Ons prototype zou bij deze uitdagingen kunnen helpen”, aldus Scheenaart.

Netto-positief

Het prototype is gebaseerd op een modulair en ‘netto-positief’ appartement. “Met netto positief bedoelen wij dat het gebouw bijvoorbeeld meer energie produceert dan dat het gebruikt. Daarnaast wordt de lucht die het gebouw binnenkomt gefilterd, zodat er een gezond binnenklimaat ontstaat en er binnen de toren voedsel kan worden verbouwd” legt Scheenaart uit. Binnen deze netto-positiviteit focust het MOR-team zich op 5 aspecten: energie+, water+, lucht+, biomassa+ en materialen+. Longo: “Hopelijk kunnen we winnen met dit ontwerp”. 

Gerelateerd

6 vragen en antwoorden over CSDDD

6 vragen en antwoorden over CSDDD

Maak kennis met onze nieuwe partner Goldbeck Nederland B.V.

Maak kennis met onze nieuwe partner Goldbeck Nederland B.V.

Building Life ambassadeur Dennis Hauer is architect en directeur bij Urban Climate Architects in Delft

‘Biobased gebouwen voelen beter, zijn gezonder, slaan CO2 op én zijn veel leuker om te ontwerpen’