Tips succesvolle SDE+ aanvraag

Op 7 maart opent de voorjaarsronde van de populaire SDE+ regeling. Met een budget van € 12 miljard dé belangrijkste subsidie om de productie van duurzame energie te stimuleren. De regeling is onderverdeeld in de categorieën zon, water, wind, biomassa en geothermie. Overweegt u om te investeren in de productie van duurzame energie en wilt u weten of dit rendabel is? Dan kunt u eigenlijk niet om de SDE+ heen. De subsidie vergoedt het verschil tussen de relatief lage kostprijs van grijze energie en de relatief hoge kostprijs van groene energie. DGBC participant Hezelburcht geeft drie belangrijke tips voor een succesvolle aanvraag.

1. Werk met een strategie

De SDE+ kenmerkt zich door een gefaseerde openstelling. De vergoeding neemt in iedere fase toe, maar daarmee ook het risico dat het budget is overschreden. De slagingskans van een aanvraag kunt u vergroten door een indienstrategie te bepalen. Onder andere het project, de gewenste subsidiebijdrage en de datum van ingebruikname zijn van cruciaal belang voor deze strategie.

2. Begin op tijd

Deze tip ligt voor de hand, maar in de praktijk zien wij dat organisaties veelal te laat beginnen met het voorbereiden van een aanvraag. Een volledige aanvraag voor de SDE+ betekent namelijk ook dat u de benodigde vergunningen en bijlagen op tijd heeft. Vanaf een vermogen van 500 kWp is het bijvoorbeeld verplicht om een haalbaarheidsstudie van het project bij uw aanvraag toe te voegen. Zonder deze haalbaarheidsstudie is de aanvraag onvolledig en gaat deze niet mee in de beoordeling. Zorg ervoor dat u op tijd inzichtelijk heeft wat er nodig is voor een volledige SDE+ aanvraag. Het is daarbij ook verstandig om na te denken over de besproken indienstrategie.

3. Ken de spelregels

Een SDE+ toekenning betekent niet dat de subsidie ook daadwerkelijk wordt uitgekeerd. De SDE+ vraagt u in de meeste gevallen in een oriënterende fase aan. Ten tijde van de realisatie kan het project afwijken van hetgeen u destijds heeft aangevraagd. Dit kan voor problemen zorgen wanneer u de installatie aanmeldt bij de netbeheerder of CertiQ.

Wilt u meer weten?

Wilt u meer weten over de SDE+ regeling of hulp bij uw subsidieaanvraag? Neem contact op.

Gerelateerd

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'

Intentieverklaring markeert een samenwerking tussen 14 vooraanstaande ketenpartners uit de ontwerp-, techniek- en bouwsector, gericht op de praktijktoets Milieuprestatie Gebouwen (MPG).

Unieke samenwerking tussen ketenpartners voor Praktijktoets MPG

Adviesbureau De Groene Jongens adviseert bedrijven en gebouweigenaren bij hun verduurzamingsprocessen.

Duurzaamheid als hoogste doel: adviesbureau De Groene Jongens wil altijd meer impact maken