Terugblik: Kennissessie BREEAM-NL Gebied door DGBC en SADC

Dutch Green Building Council (DGBC) en SADC organiseerden onlangs een kennissessie over circulaire gebiedsontwikkeling en de BREEAM-NL-certificering. Samen met Wethouder Wendy van Eijk (VVD) en een grote afvaardiging van de gemeente Weert werd een bezoek gebracht aan Schiphol Trade Park.

Het event vond plaats op SADC’s circulaire hotspot C-Bèta. Een oude omgebouwde hoeve, werkplek en ontmoetingsplek op Schiphol Trade Park waar circulair ondernemen letterlijk en figuurlijk de ruimte krijgt door onder andere evenementen en kennissessies voor bedrijven te laten plaatsvinden.

Rol als katalysator

Jeanet van Antwerpen, directeur van SADC, trapte de bijeenkomst af: “Het is mooi om te zien dat er steeds meer interesse is in certificeren met BREEAM-NL en dat we op dat we deze middag onze rol als katalysator hebben kunnen laten zien”.

Verbinden 

Van Antwerpen gaf vervolgens het stokje over aan Maikel de Laat van DGBC. Hij lichtte toe wat de beoordelingsrichtlijn BREEAM-NL Gebied inhoudt en hoe je een certificaat kunt krijgen. “De integrale beoordeling van duurzame gebiedsprocessen biedt partijen veel houvast. Je ziet dat dit in het Schiphol Trade Park bij heeft gedragen om verschillende elementen met elkaar te verbinden. Zoals het vroeg betrekken van de toekomstige gebruikers en hun behoefte, aldus De Laat. “Hopelijk biedt dit project zo veel inspiratie voor andere partijen”.

Ambitie

Projectdirecteur Dick van der Harst zoomde tijdens zijn presentatie in op de ambities Schiphol Trade Park, dat een BREEAM-NL excellent-score (4 sterren) certificaat heeft behaald voor de ontwerpfase. Hij deelde met de aanwezigen zijn ervaring met circulaire gebiedsontwikkeling, in het bijzonder met het opstellen van een circulair inrichtingsplan en het toepassen van een circulaire aanbesteding voor de infrastructuur. “In dit gebied zijn we ambitieus en kiezen we voor circulaire gebiedsontwikkeling”, benadrukt Van der Harst. “De enorme waardeontwikkeling van het gebied die we hiermee bereiken, compenseert ruimschoots de extra investeringen die wij aan onze vestigers en onszelf vragen”.  

Bedrijventerrein Kampershoek

De gemeente Weert gaf aan interesse te hebben interesse te hebben in het behalen van een BREEAM-NL certificaat voor bedrijventerrein Kampershoek. Wethouder Wendy van Eijk: “Het is voor ons heel leerzaam en inspirerend om te zien hoe SADC circulaire principes toepast bij gebiedsontwikkeling en hoe BREEAM-NL een rol heeft gespeeld bij de verduurzaming en positionering van Schiphol Trade Park. In Weert willen we op bedrijvenpark Kampershoek 2.0 op dezelfde wijze de nieuwe vestigers inspireren. Het is daarbij belangrijk dat onze investeringen in duurzaamheid en kwaliteit objectief meetbaar zijn en op die wijze tastbaar voor de markt. Goed voorbeeld, doet goed volgen.”

SADC gaf aan dat de duurzame voorwaarden die gecreëerd zijn inderdaad bedrijven aantrekken die ook duurzaamheidsambities hebben. Jos Schild van Royal Haskoning DHV leidde de discussie: “Door als gemeente goede omgevingsvoorwaarden te creëren en te faciliteren geef je bedrijven een stimulans om met duurzaamheid aan de slag te gaan”. 

Olifantsgras

Op Schiphol Trade Park zijn bijvoorbeeld initiatieven in voorbereiding om energieopwekking, waterretentie en ondergrondse infrastructuur gezamenlijk op te pakken. Goede afspraken tijdens ontwikkeling en beheer zijn hierin van belang om de neuzen in dezelfde richting te houden.

De dag werd afgesloten met een rondleiding over Schiphol Trade Park waar projectdirecteur Dick van der Harst de aanwezigen een toelichting gaf op de initiatieven. Een goed voorbeeld is het olifantsgras. "Dat kweken we hier als tijdens invulling en wordt straks als grondstof gebruikt door de wegenbouwer.”

Gerelateerd

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'

Intentieverklaring markeert een samenwerking tussen 14 vooraanstaande ketenpartners uit de ontwerp-, techniek- en bouwsector, gericht op de praktijktoets Milieuprestatie Gebouwen (MPG).

Unieke samenwerking tussen ketenpartners voor Praktijktoets MPG

Adviesbureau De Groene Jongens adviseert bedrijven en gebouweigenaren bij hun verduurzamingsprocessen.

Duurzaamheid als hoogste doel: adviesbureau De Groene Jongens wil altijd meer impact maken