Subsidies voor duurzamere gebouwen

Een gebouw energiezuinig en duurzaam maken is voor veel gebouweigenaren alleen mogelijk met een subsidie. Zo zijn veel zonnedaken te danken aan de SDE+-subsidie en ook de MIA-regeling speelt een grote rol om gebouwen te verduurzamen. Die twee subsidiemogelijkheden zijn bekend, maar er zijn ook een aantal minder bekende vormen van financiële steun. 

DGBC heeft deze op een rij gezet. Samen met experts van Hezelburcht Subsidieadvies en van Van Draeckeburgh Subsidies en Financieringen  zijn de regelingen toegelicht en mogelijke scenario’s uitgewerkt. Wel met de kanttekening dat de wereld van subsidies altijd in beweging is. De Stimulering Duurzame Energieregeling (SDE+) is daarvan een goed voorbeeld. De regeling in het najaar verschilt sterk van de subsidieronde van het voorjaar. 

BREEAM-NL en Paris Proof 

Om de energieprestaties van jouw gebouw te verbeteren, en het pand Paris Proof te maken, is het slim om de financiële steun te benutten. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, rvo.nl,  lees je nog meer informatie over de subsidies uit de publicatie. Daar staat ook dat een BREEAM-NL certificering waardevol is voor de aanvraag van een MIA-regeling. Sterker nog: een certificaat van het niveau Excellent of beter is één van de voorwaarden die de rijksdienst stelt. 

DUMAVA 

Nieuw in deze publicatie ten opzichte van andere jaren is de Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA). Dat is een nieuwe regeling die eigenaren van maatschappelijk vastgoed moet stimuleren om op korte termijn stappen te zetten om hun gebouwen te verduurzamen. 

Klik hier voor de whitepaper (PDF).

Gerelateerd

Binnenhof Den Haag

Minister Keijzer zet aanscherping MPG in de ijskast

69 huurwoningen verduurzaamd tot Paris Proof in Houten

69 huurwoningen verduurzaamd tot Paris Proof in Houten

Ronald Huikeshoven

Ronald Huikeshoven vertrekt als bestuurslid van DGBC