Subsidiekansen en fiscale regelingen voor verduurzamen van gebouwen

Organisaties kunnen dit jaar opnieuw de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) aanvragen. De regeling geeft subsidie aan bedrijven en non-profitorganisaties die grootschalig hernieuwbare energie opwekken of hun CO2-uitstoot verminderen. Wat deze subsidie en andere regelingen betekenen voor de bouw- en vastgoedsector vind je in onze geactualiseerde paper 'Subsidiekansen en fiscale regelingen voor het verduurzamen van gebouwen'.

Kortere terugverdientijd

De SDE++ vergoedt het verschil in kostprijs (afhankelijk van het project) van de techniek (het ‘basisbedrag’) en de gemiddelde marktvergoeding voor de opgewekte energie (jaarlijks opnieuw berekend als correctiebedrag) voor een periode van 12 of 15 jaar. Hierdoor is de terugverdientijd van de investering in bijvoorbeeld zonnepanelen aanzienlijk korter. Naast subsidie voor zonnepanelen biedt de SDE++ ook subsidie voor andere vormen van duurzaam energieopwekking of CO-reductie in de gebouwde omgeving, zoals geothermie, zonthermie en restwarmte. 

Wanneer aanvragen

Bedrijven en non-profitorganisaties kunnen de SDE++ dit jaar vanaf 10 september aanvragen bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Op 10 oktober sluit de aanvraagronde weer.

Lees de publicatie Subsidiekansen en fiscale regelingen voor het verduurzamen van gebouwen

Gerelateerd

CSRD biedt kansen en uitdagingen voor bedrijven – Inzichten van ervaringsdeskundigen

CSRD biedt kansen en uitdagingen voor bedrijven – Inzichten van ervaringsdeskundigen

'Neem gezamenlijk barrières weg voor duurzaam bouwen'

'Neem gezamenlijk barrières weg voor duurzaam bouwen'

Uitreiking BREEAM Awards 2024

5 Nederlandse winnaars bij uitreiking BREEAM Awards 2024