Stichting W/E adviseurs: ‘Verduurzamen van bestaand vastgoed en woningtekort zijn grootste uitdagingen voor komende jaren’

Het gemeenschappelijke doel om de gebouwde omgeving te verduurzamen en de volwassen- en gedrevenheid die DGBC uitstraalt, maakte het voor Geurt Donze (directeur/bestuurder bij W/E adviseurs) eenvoudig om volmondig ‘ja’ te zeggen op een nieuwe samenwerking. We spreken met hem over het partnerschap en de uitdagingen om toe te werken naar een duurzaam gebouwde omgeving.

Donze en W/E adviseurs zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hij werkt al bij de stichting sinds 1987 en dat doet hij nog altijd met veel bevlogenheid en plezier.  

Onderzoek & actuele vraagstukken 

W/E adviseurs helpt de overheid, gemeenten, corporaties en marktpartijen bij het verduurzamen van gebouwen en gebieden. Belangrijke thema’s daarbij zijn circulariteit, gezondheid en energie: onderwerpen waar ook DGBC druk mee in de weer is. Donze spreekt over een mooie paradox. W/E speelt in op belangrijke actuele vraagstukken, maar veel van deze vragen waren in zijn beginjaren ook al onderwerp van gesprek. “Energiearmoede was eind jaren zeventig bij de oprichting van onze stichting ook al een prangend vraagstuk. Evenals het sluiten van kringlopen en verhogen van de kwaliteit van de bestaande bouw. Destijds kozen we voor een multidisciplinaire aanpak en dat doen we vandaag de dag nog steeds. We doen praktijkgericht onderzoek en stellen onze kennis beschikbaar in de vorm van advies, publicaties en inmiddels via breed gedragen tools als de GPR.”  

Nationale Renovatieprijs voor portiekflat 

Hij is dan ook trots op hoe GPR door de jaren heen is ontwikkeld. “Het staat als een huis. Dat we vanuit kennis en maatschappelijke betrokkenheid voor beweging zorgen, doet mij goed.” Die maatschappelijke betrokkenheid is een aspect dat W/E adviseurs kenmerkt. Donze vertelt dat er veel waarde wordt gehecht aan het verbeteren van de leefomgeving. Een project waar hij met veel voldoening op terugkijkt, is de renovatie van Complex 50 in Amsterdam. “Dit is een portiekflat uit de jaren vijftig, waar we rond de eeuwwisseling druk mee in de weer zijn geweest. Thema’s als circulariteit, energiebesparing en integrale duurzaamheid komen er allemaal in terug. Dat heeft gezorgd voor kwaliteit en tegelijkertijd past het complex goed in de wijk. Door deze ingrijpende transformatie is het slechtste deel van de wijk één van de meest gewilde woonplekken geworden. Daar hebben een zeer gedreven projectmanager, architect en bewonersparticipatie zeker aan bijgedragen.” De gepaste trots van Donze is niet meer dan terecht. Het complex werd namelijk beloond met de Nationale Renovatieprijs. “Dit zijn betekenisvolle projecten die je bijblijven en het ook leuk maken om dit werk te doen.” 

Medewerkers bepalen de koers 

Dat hij dat al die jaren bij W/E doet, verklaart hij eenvoudig: “Eind jaren tachtig koos ik voor W/E vanwege de inhoud van het werk en de gedreven mensen en dat voelt nog steeds goed.” Dat ook zijn collega’s met een goed gevoel hun werk doen is voor hem erg belangrijk. “Daarbij hebben de medewerkers van onze stichting inspraak op de koers die W/E vaart, wat ik als mens en formeel bestuurder waardevol vind. Dat ligt vast in statuten. Iedere medewerker heeft een stem over de koers en resultaatbestemming. Daar moeten we het dus over eens zijn. Het is mooi om te zien dat je succes boekt door verantwoordelijkheid en zeggenschap aan elkaar te koppelen. Die kracht zit echt in onze genen.”  

Gemeenschappelijk doel 

Dat W/E nu weer partner is van DGBC ziet Donze als een logische ontwikkeling. “In het verleden waren we al eens lid, maar dat bracht ons toen niet de gewenste versterking. Nu is dat anders. DGBC heeft zich doorontwikkeld, met veel draagvlak en slagkracht. Ze kan partijen verenigen en is goed in haar net- en lobbywerk.” Daarnaast ziet hij een grote gemene deler: “We willen allebei zorgen voor een versnelling van de verduurzaming van gebouwen en hun directe omgeving. We werken prettig en nauw samen in tal van projecten en initiatieven, en blijven dat doen om ons gemeenschappelijke doel te halen.” Op de vraag waar DGBC de komende jaren haar tanden in moet zetten, hoeft hij niet lang na te denken. “Het verduurzamen van bestaand vastgoed is een grote opgave. Tel daarbij het nijpende woningtekort op en je hebt de twee grote uitdagingen van de komende jaren te pakken.”

Gerelateerd

De nieuwe WEii-licentiehouders werden in het zonnetje gezet tijdens het Paris Proof Congres 2024.

Vijf nieuwe WEii-licentiehouders op Paris Proof Congres: ‘bewijst waarde sturen op werkelijk energiegebruik’

kantoorgebouwen

Nieuwe beslisboom kantoren toont dat renoveren naar Paris Proof altijd loont

Brigit Gerritse nieuwe algemeen directeur Dutch Green Building Council

Brigit Gerritse wordt nieuwe algemeen directeur van Dutch Green Building Council