Stefan van Uffelen treedt af als directeur Dutch Green Building Council

Stefan van Uffelen (40) vertrekt op 31 december 2013 als directeur van Dutch Green Building Council (DGBC). Van Uffelen, al vanaf de oprichting in 2008 directeur van DGBC, vindt dat het tijd is voor een nieuwe directeur om DGBC naar een volgend niveau te brengen. De organisatie kan de komende jaren vooruit met het afmaken wat in gang is gezet. Het is voor mij een mooi moment om het stokje over te dragen.”

Stefan van Uffelen begon ruim vijf jaar geleden als directeur van Dutch Green Building Council. Hij stond aan de basis van de organisatie, die op initiatief van verschillende marktpartijen is opgericht en als missie heeft om de bebouwde omgeving in Nederland te verduurzamen. Inmiddels telt DGBC 372 participanten en staat er financieel goed voor. Daarnaast is BREEAM-NL hét instrument en de standaard geworden om de duurzaamheid van gebouwen te beoordelen. “Ik heb me de afgelopen vijf jaar 100% en met enorm veel plezier ingezet om de bebouwde omgeving te verduurzamen”, vertelt Van Uffelen. “Het is absoluut een droombaan. Ik ben erg trots op wat wij met elkaar hebben bereikt. Nu is het tijd dat iemand anders de kans krijgt om DGBC naar een volgend niveau te brengen.”

‘Bevlogen vernieuwer’
Jaap Gillis, voorzitter van het bestuur van Dutch Green Building Council vindt het jammer om afscheid te moeten nemen van ‘een bevlogen vernieuwer’: “In vijf jaar tijd heeft hij vanuit het niets een organisatie opgebouwd en ervoor gezorgd dat diverse grote en kleine spelers uit de bouw- en vastgoedwereld zich aan de Dutch Green Building Council hebben verbonden. Daarnaast zijn onder zijn leiding de diverse BREEAM-NL keurmerken ontwikkeld. BREEAM-NL is de standaard in Nederland geworden. Een prestatie.’’

Volgend niveau
Naast het continueren van de missie van DGBC zal de nieuwe directeur zich volgens Jaap Gillis moeten richten op het borgen van BREEAM-NL, het verfijnen van de procedures en het optimaliseren van de dienstverlening. “Verder zie ik voor DGBC een plek ontstaan tussen politiek en markt waar de overheid zelf een terugtrekkende beweging maakt en zaken graag aan de markt wil laten. Het energieakkoord ademt ook die geest. Het zou mooi zijn als DGBC een aantal projecten en programma’s voor de overheid gaat uitvoeren.”

Nieuwe uitdagingen
Vanaf 2014 gaat Stefan van Uffelen zich richten op een aantal nieuwe uitdagingen. Daarnaast werkt hij verder aan zijn bedrijf Cooll. Met dit bedrijf ontwikkelt Van Uffelen een nieuwe warmtepomp. “Met Cooll blijf ik mij bezighouden met het verduurzamen van de bebouwde omgeving.”

Gerelateerd

Building Life ambassadeur Dennis Hauer is architect en directeur bij Urban Climate Architects in Delft

‘Biobased gebouwen voelen beter, zijn gezonder, slaan CO2 op én zijn veel leuker om te ontwerpen’

Provincie Gelderland neemt voortrekkersrol in waterzuinige nieuwbouw

Koplopers waterzuinige nieuwbouw in Gelderland gaan het doen

Scope 3-emissies van vastgoed, bouw en ontwerpprojecten soms wel meer dan 100 keer groter dan scope 1 en 2

Scope 3-emissies van vastgoed, bouw en ontwerpprojecten soms wel meer dan 100 keer groter dan scope 1 en 2