Search: 40% organisaties maalt niet om duurzaamheid gebouw

Hoewel duurzame gebouwen een grote positieve impact hebben op onze leefomgeving, maakt het voor 40% van de ondervraagden niet uit hoe duurzaam hun gebouw is. Dat blijkt uit onderzoek van Search dat is gepubliceerd in de Nationale Duurzaamheidsmonitor. Aan het onderzoek deden 1001 organisaties mee.

De helft vindt dit wel belangrijk en 60% neemt maatregelen op het gebied van veiligheid en comfort, gezondheid en energieverbruik. Ook let 41% actief op het gebruik van duurzame materialen bij de bouw, verbouw en inrichting van hun bedrijfspanden. Vastgoed heeft een enorme impact op het gebruik van onze grondstoffen en energie. Daarnaast draagt een schoon, comfortabel en uitdagend huis voor onze scholen, kantoren, zorginstellingen, winkels en woningen bij aan onze levenskwaliteit. Tel daarbij op dat vastgoed een van de bedrijfscomponenten is waar veel organisaties concreet stappen kunnen zetten als het om duurzaamheid gaat. De veronderstelling dat het verduurzamen van de huisvesting voor de meeste organisaties prioriteit zou hebben, blijkt dus deels onterecht.

Maatregelen nemen

Vooral de organisaties die lager waarbij duurzaam ondernemen nog niet goed is ontwikkeld, willen liever geen tijd, geld en inspanning besteden aan dit aspect van het verduurzamingsproces. Opvallend is dan weer wel dat juist de bedrijven waarbij duurzaam ondernemen gemiddeld ontwikkeld is kansen zien. Welke maatregelen nemen bedrijven als het gaat om duurzame huisvesting? Bijna twee derde (60%) heeft projecten lopen om de veiligheid en het comfort te verhogen, let op gezondheidsaspecten bij de inrichting en bouw, en zorgt voor een zo laag mogelijk energieverbruik en een minimale afvalberg. Nog een opvallende uitslag: 41% let actief op het gebruik van duurzame materialen bij bouw, verbouw en inrichting van hun bedrijfspanden. 21% zegt dit in de nabije toekomst te zullen doen.

Kansen laten liggen

Het geeft volgens de onderzoekers te denken dat een zo voor de hand liggend aspect van het verduurzamen van de zakelijke omgeving vooralsnog relatief weinig wordt toegepast. Zelfs door de voorhoede van duurzaamheidspioniers. Ook op andere terreinen blijven kansen liggen. Zo heeft minder dan de helft (48%) een door de hele organisatie gedragen en begrepen mobiliteitsbeleid om vervoersbewegingen zo rationeel (en dus minder milieubelastend en energieverspillend) mogelijk in te richten. Ook heeft maar 38% concrete maatregelen genomen om het waterverbruik terug te dringen (toch laaghangend fruit), en is slechts een kwart bewust bezig om de negatieve effecten van het landgebruik te compenseren.

Download de complete Search Duurzaamheidsmonitor

Gerelateerd

Combinatie van oplossingen noodzakelijk om binnen CO2-budget te blijven

Combinatie van oplossingen noodzakelijk om binnen CO2-budget te blijven

Kantoren met duurzaamheidscertificering presteren aanzienlijk beter

Kantoren met duurzaamheidscertificering presteren aanzienlijk beter

‘Biodiversiteit rondom gebouwen in 2030 verdubbeld’

‘Biodiversiteit rondom gebouwen in 2030 verdubbeld’