Regeerakkoord 2021: Duurzaamheid begint bij gebouwen

“Heel goed om te lezen hoe het nieuwe kabinet de grootste uitdaging van deze eeuw aangaat: klimaatverandering”, zo reageert Annemarie van Doorn, directeur van de Dutch Green Building Council (DGBC) op het Regeerakkoord. “Sterk dat de nieuwe regering duurzaamheid verbindt met volkshuisvesting en ruimtelijke ordening. Want inderdaad, hier in de gebouwde omgeving moet het gebeuren. We zien dan ook uit naar de samenwerking op deze thema’s met het nieuwe kabinet - in het bijzonder met de nieuwe ministers van VRO en voor Klimaat en Energie!” 

“Het gaat om positieve, ambitieuze maatregelen die woningen en andere gebouwen sneller energiezuinig maken, zoals een nationaal isolatieprogramma en verduurzaming van bijvoorbeeld scholen en zorggebouwen” zo somt Van Doorn enkele maatregelen op. “Ook goed dat slecht presterende woningen niet meer verhuurd mogen worden. Het werd tijd daarvoor”, aldus Van Doorn. 

Crisisaanpak

“Zonder meer is de verduurzaming van Nederland een mega-operatie. Gelukkig voegt dit nieuwe kabinet ook de daad bij het woord, via een crisiswet-aanpak en het klimaat- en innovatiefonds”, overziet de DGBC-directeur. “Die miljarden zijn heel hard nodig en ja, het is zeker een crisis. Nu aanpakken is hard nodig, meer dan ooit. Acht miljoen écht zuinige gebouwen – woningen, kantoren en alle andere panden – leveren straks een enorme klimaatwinst op. Samen met het kabinet kijken we graag naar het werkelijk energieverbruik van gebouwen. Dat is beter dan een theoretisch energielabel.” 

“Via het nationaal isolatieprogramma gaan miljoenen Nederlanders hun CO2-uitstoot reduceren én zien ze hun energielasten weer dalen. Goed is ook het perspectief voor de langere termijn, met klimaatdoelen van 70 en 80 procent in respectievelijk 2035 en 2040. De lat mag naar 100 procent in 2040, want dat is het moment dat alle Nederlandse gebouwen ‘Paris Proof’ moeten zijn, wat DGBC betreft.”

Hondderdduizenden circulaire huizen

“Het kabinet maakt duidelijk veel haast met het toevoegen van woningen aan de voorraad en maakt daar veel budget voor vrij. We roepen het kabinet op om het beschikbare budget vanaf nu uitsluitend te besteden aan woningen die energieneutraal, circulair en natuurlijk klimaatbestendig gebouwd worden. Dit soort woningen heeft ook qua materialen een minimale CO2-uitstoot. Zo kunnen we echt een duurzame koploper worden.” 

“De grote vraag is”, volgens Van Doorn “natuurlijk wel waar we die gaan bouwen. Locaties op slappe bodems en vér onder zeeniveau zijn simpelweg te kwetsbaar.” 

“Nu nog zijn onze gebouwen, inclusief bouwmateriaal, verantwoordelijk voor 40 procent van de nationale CO2 uitstoot. Dat moet heel snel omlaag en daar is dan meteen een mooi ambitieus circulair doel”, besluit Van Doorn “Waarom zouden we nog investeren in wegwerpgebouwen?” 


Gerelateerd

Adviesbureau De Groene Jongens adviseert bedrijven en gebouweigenaren bij hun verduurzamingsprocessen.

Duurzaamheid als hoogste doel: adviesbureau De Groene Jongens wil altijd meer impact maken

Concrete oplossingen die jouw organisatie kunnen helpen om netcongestieproblemen te omzeilen

De uitdaging van netcongestie in de energietransitie: 5 tips voor jouw organisatie

Nederlands architectenbureau VenhoevenCS voor duurzame architectuur, stedenbouw en infrastructuur, heeft duurzaam Olympisch zwembad Parijs ontworpen

Duurzaam olympisch zwembad Parijs naar Nederlands ontwerp klaar voor de Spelen