Recordaantal BREEAM-NL certificaten in 2022

Een jaar eerder verdubbelde het aantal certificaten al, maar 2022 spant de kroon met 1.197 BREEAM-NL certificeringen. Dat is een toename van 25 procent ten opzichte van 2021. Het instrument is veel ingezet om bestaande gebouwen en woningen aantoonbaar te verduurzamen, om de milieueffecten van nieuwbouw te minimaliseren en om groene gebieden te ontwikkelen. 

Het aantal vierkante meters gecertificeerd vastgoed nam in rap tempo toe. Bestaande gebouwen behaalden het vaakst een BREEAM-NL certificaat. Daarnaast zijn 137 nieuwbouwprojecten duurzaam ontworpen en ontwikkeld met behulp van het keurmerk. Ook neemt de aandacht voor gezonde en groene gebieden toe en wonen steeds meer mensen in een BREEAM-NL gebouw. Ongeveer 30.000 woningen hebben een  BREEAM-NL In-Use Woningen certificering.  

Portefeuilleaanpak 

Partijen gaan steeds meer over op de portfolio-aanpak, zoals Vesteda, Bouwinvest en WDP die trend is begonnen in 2022 en zet door. Achter het aantal certificaten zitten daarom veel meer gebouwen. Niet iedereen vraagt een certificaat aan, maar gaat wel verduurzamen. Hier willen we andere partijen uitdagen om de stap naar een echt duurzame portefeuille te zetten.   

Gerelateerd

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'

Intentieverklaring markeert een samenwerking tussen 14 vooraanstaande ketenpartners uit de ontwerp-, techniek- en bouwsector, gericht op de praktijktoets Milieuprestatie Gebouwen (MPG).

Unieke samenwerking tussen ketenpartners voor Praktijktoets MPG

Adviesbureau De Groene Jongens adviseert bedrijven en gebouweigenaren bij hun verduurzamingsprocessen.

Duurzaamheid als hoogste doel: adviesbureau De Groene Jongens wil altijd meer impact maken