RAI Amtrium ontvangt als eerste congrescentrum 4 sterren BREEAM-NL certificaat

Met het slaan van de eerste paal en de uitreiking van het BREEAM-certificaat voor duurzaam bouwen, is op dinsdag 4 februari 2014 de nieuwbouw van het RAI Amtrium officieel van start gegaan. De eerste paal werd ‘geschroefd’ door Carolien Gehrels, Wethouder Economische Zaken en Hans Bakker, algemeen directeur van Amsterdam RAI. DGBC-directeur Annemarie van Doorn overhandigde het 4 sterren BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie Ontwerpcertificaat (Excellent). De feestelijke ceremonie werd bijgewoond diverse (zakelijke) relaties van de RAI, de architect en bouwpartners.

In oktober 2013 is gestart met de voorbereidingen van de bouw van RAI Amtrium. Het nieuwe, flexibele en duurzame congres- vergader- en kantoorconcept aan de stadszijde van Amsterdam RAI. Mels Crouwel van Benthem Crouwel Architekten heeft een ontwerp gemaakt dat, binnen de gewenste stedenbouwkundige kaders, naadloos aansluit bij het huidige complex en tegelijkertijd een nieuwe, moderne uitstraling biedt.

Grote kas voor ‘city farming’

Meest in het oog springende element is, naast het atrium, de grote kas voor city farming. Zo levert het gebouw straks de eigen groenten en kruiden voor het restaurant ROAST Amsterdam dat in het laagbouwgedeelte van het Amtrium wordt gerealiseerd. ROAST Amsterdam is het unieke rotisserieconcept van Michiel Deenik van Visaandeschelde.

Duurzaam gebouw

Bij de ontwikkeling van het compacte gebouw worden de meest duurzame technieken toegepast. Amsterdam RAI streeft met haar partners – als eerste congrescentrum in Nederland – naar BREEAM-NL Excellent niveau. Tijdens het eerste paal moment heeft Annemarie van Doorn, directeur van de Dutch Green Building Council 4 sterren BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie Ontwerpcertificaat (Excellent) uitgereikt aan Hans Bakker van de RAI: “Amsterdam RAI is één van de koplopers in Nederland als het om duurzaamheid gaat. Het ontwerp van het Amtrium toont dit weer aan. Ik ben ook blij dat in het ontwerp veel aandacht is voor een gezond binnenklimaat. De verticale kas die, naast verse gewassen, ook nog schone lucht oplevert in het gebouw is een echte eyecatcher.”

Bron: Rai.nl

Gerelateerd

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'

Intentieverklaring markeert een samenwerking tussen 14 vooraanstaande ketenpartners uit de ontwerp-, techniek- en bouwsector, gericht op de praktijktoets Milieuprestatie Gebouwen (MPG).

Unieke samenwerking tussen ketenpartners voor Praktijktoets MPG

Adviesbureau De Groene Jongens adviseert bedrijven en gebouweigenaren bij hun verduurzamingsprocessen.

Duurzaamheid als hoogste doel: adviesbureau De Groene Jongens wil altijd meer impact maken