Oxycom net geen Nationaal Icoon, uiteraard toch trots

Oxycom is net geen Nationaal Icoon geworden. Die titel wordt door het kabinet uitgereikt aan projecten die de innovatieve kracht en diversiteit van Nederland tonen. Toch overheerst er trots, zegt het bedrijf op LinkedIn.

De drie winnaars zijn door staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) bekendgemaakt in het tv-programma De Wereld Draait Door. Een kunstalvleesklier voor mensen met diabetes, oneindig hergebruiken van plastic PET-afval en een satellietnetwerk waardoor het Internet of Things (IoT) overal ter wereld te gebruiken is. De innovaties van Inreda Diabetic (kunstalvleesklier), Ioniqa (PET-upcycling) en Hiber (satellietnetwerk HiberBand) zijn door het kabinet benoemd tot Nationale Iconen. 

Tien genomineerden

Tien innovatieve technologieën waren genomineerd als finalisten voor de verkiezing van Nationaal Icoon. Het zijn stuk voor stuk - in potentie - Nederlandse oplossingen voor wereldwijde vraagstukken op het gebied van gezondheid, energie, digitalisering, circulaire materialen en mobiliteit. DGBC-participant Oxycom was één van de finalisten. 

Innovatie: natuurlijke luchtbeheersing in gebouwen

Oxycom kreeg ook de kans om zichzelf voor te stellen: “De uitstoot van broeikasgassen door koeling is goed voor 7% van de mondiale emissies. Dit willen we beperken. Onze innovatieve systemen koelen en ventileren zonder gebruik van milieubelastende koudeartikelen en realiseren tot 90% energiebesparing. Verder zijn onze systemen 10 tot 15 keer efficiënter dan bestaande aircotechnologieën en stoten daardoor minder CO₂ uit. Onze technologie zal zeker impact op de gemiddelde opwarming van de aarde hebben als de producten wereldwijd beschikbaar komen.”

Reactie

Raffaela Cerrato van Oxycom reageerde op LinkedIn: "Ondanks dat Oxycom geen winnaar is geworden, vonden we het een geweldige ervaring om aan mee te doen. Dat we één van de 10 genomineerden zijn geworden, van totaal 55 participanten, daar zijn we supertrots op. Uiteraard namens Oxycom een hartelijke felicitatie voor de Nationale Iconen!"

DGBC-partners

Oxycom

Gerelateerd

Toekomstbouwers 2022

Initiatieven en projecten op de kaart gezet

Biobased bouwen ‘onwaarschijnlijk belangrijk’ 

Biobased bouwen ‘onwaarschijnlijk belangrijk’ 

Elise van Herwaarden van a.s.r. real estate en Bert van Renselaar van Sweco

Slim vastgoed verduurzamen tot 2050