OVG Real Estate en Deloitte realiseren 's werelds meest duurzame kantoorgebouw

The Edge, het nieuwste kantoorgebouw ontwikkeld door OVG Real Estate, is door BREEAM beoordeeld met de kwalificatie ‘Outstanding’. Het gebouw dat is gevestigd op de Amsterdamse ZuidAs, heeft volgens het oordeel van Building Research Establishment (BRE), de wereldwijde beoordelaar van duurzame gebouwen, de hoogste score voor nieuwe gebouwen ontvangen die ooit is afgegeven. OVG Real Estate werkte nauw samen met adviesbureau Deloitte, de hoofdhuurder.

Door het gebruik van slimme technologie behaalde het kantoorgebouw van 40.000 m2 een score van 98.36 procent. De vorige titelhouder was One Embankment Place in Londen.

Annemarie van Doorn, directeur van Dutch Green Building Council: “BREEAM stimuleert de vraag naar duurzame projecten door gebouwen te beoordelen aan de hand van hun impact op het milieu en door gebouwen te belonen die verder gaan dan wat wettelijk is vereist. OVG heeft een ‘voorbeeld kantoorgebouw’ ontwikkeld dat elk ander gebouw overstijgt dat tot op heden is beoordeeld. We hopen dat andere ontwikkelaars dit voorbeeld volgen en proberen innovatieve gebouwen te creëren die van hetzelfde niveau zijn als The Edge.”

Atrium the edgeOVG werkte nauw samen met Deloitte om een groep van vooraanstaande experts samen te brengen met als doel een gebouw te ontwerpen dat niet alleen een nieuwe wereldwijde benchmark voor de gebouwde omgeving neerzet, maar daarbij ook groot belang hecht aan comfort, gezondheid en productiviteit van de eindgebruikers.

In reactie op de beoordeling zegt Coen van Oostrom, oprichter en CEO van OVG: “Gebouwde omgevingen zijn op dit moment verantwoordelijk voor 40 procent van alle CO2-uitstoot. Het is dus cruciaal om lef te tonen en de grenzen van de mogelijkheden te verleggen en nieuwe technologieën in te zetten. Het is onze verantwoordelijkheid om duurzaam erfgoed achter te laten voor toekomstige generaties.”

”Deloitte streeft altijd naar het beste en het gebouw dat we voor hen hebben ontwikkeld is hier een duidelijke afspiegeling van. We hebben een team van deskundigen bij elkaar gebracht en hen uitgedaagd om nieuwe innovaties toe te passen om van The Edge een van de meest efficiënte, commerciële gebouwen in de wereld te maken. The Edge is ontwikkeld samen met én voor Deloitte, de eerste huurder van het gebouw. Deze vorm van samenwerking is de reden dat het gebouw zo’n hoge beoordeling heeft ontvangen.”

Peter Bommel, CEO Deloitte Nederland: “Toen het aankwam op het kiezen van ons nieuwe hoofdkantoor in Amsterdam, wilden we verzekerd zijn van een gebouw met de juiste duurzaamheidskwalificaties en van een echt innovatieve en inspirerende werkplek voor onze werknemers. De mogelijkheid om samen te werken met een groep van deskundigen heeft ervoor gezorgd dat het voltooide gebouw binnen de omgeving past en een technologisch productieve en prettige werkomgeving biedt.”

Ron Bakker, founding partner van PLP Architecture die The Edge heeft ontworpen: “De vorm en oriëntatie van het gebouw waren de eerste stap naar het bereiken van uitzonderlijke duurzame prestaties van het kantoorgebouw. Grote vloerplaten en een op het noorden gelegen atrium zorgen ervoor dat daglicht de meerderheid van de werkplekken bereikt. Daarnaast zorgt de dragende structuur met kleine openingen voor thermische massa en schaduw op de zonovergoten zijden van het gebouw. Het atrium draagt met zijn vijftien verdiepingen bij aan een inspirerende werkomgeving die bijzonder operationeel, esthetisch en duurzaam is.”

The Edge is het eerste gebouw dat gebruik maakt van het Philips Ethernet-powered LED connected lighting systeem. Dat biedt medewerkers de mogelijkheid om het klimaat en licht van hun individuele werkplek te reguleren door middel van een applicatie op hun smartphone. Deze innovatieve technologie bespaart niet alleen energiekosten, maar levert ook informatie op over hoe het gebouw wordt gebruikt om zo de efficiëntie te vergroten.

InAtrium the edge by night samenwerking met de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA) is het gebouw energieneutraal gemaakt. Om dit te kunnen realiseren, is de gehele zuidelijke voorgevel voorzien van zonnepanelen. Daarnaast is er een gebied van 4100 vierkante meter aan zonnepanelen geplaatst op de daken van de UvA en de HvA. Een warmte-koudeopslag installatie met een dubbele open bron (elk circa 130 meter diep onder het gebouw) genereert thermale energie. In The Edge wordt regenwater verzameld en hergebruikt.

Coen van Oostrom: “We zijn er trots op dat The Edge een nieuwe benchmark is. We gaan door met het vinden van nieuwe manieren om ervoor te zorgen dat de gebouwen die wij creëren zich blijven ontwikkelen. Duurzaamheid gaat om meer dan een goede duurzaamheidsbeoordeling. Het gaat ook over het comfort van gebruikers en de efficiëntie, zodat zij kunnen werken in een productieve en gezonde werkomgeving.”

Tussen 2007 en 2011 heeft OVG meer dan 1 miljard dollar geïnvesteerd in duurzame vastgoedontwikkeling, een toezegging die het heeft gedaan aan de Clinton Global Initiative. Eind 2011 heeft OVG toegezegd nog eens een miljard te investeren in duurzame ontwikkelingen.

Coen van Oostrom concludeert: “Wij zijn zeer gepassioneerd waar het duurzame vastgoedontwikkeling betreft en de rol die het kan spelen in het creëren van betere werk- en leefomstandigheden. Wij willen anderen die onze ondernemersgeest delen, aanmoedigen mee te doen aan onze missie om positieve sociale, economische en milieu veranderingen in gang te zetten in de grote steden, wereldwijd.”

Deka Immobilien is eigenaar van The Edge. De bouw is gefinancierd door ABN Amro Real Estate Finance. De aannemer was G&S Bouw en Deerns was als ingenieursbureau bij dit project betrokken.

 

Gerelateerd

Building Life ambassadeur Dennis Hauer is architect en directeur bij Urban Climate Architects in Delft

‘Biobased gebouwen voelen beter, zijn gezonder, slaan CO2 op én zijn veel leuker om te ontwerpen’

Provincie Gelderland neemt voortrekkersrol in waterzuinige nieuwbouw

Koplopers waterzuinige nieuwbouw in Gelderland gaan het doen

Scope 3-emissies van vastgoed, bouw en ontwerpprojecten soms wel meer dan 100 keer groter dan scope 1 en 2

Scope 3-emissies van vastgoed, bouw en ontwerpprojecten soms wel meer dan 100 keer groter dan scope 1 en 2